Föräldrar struntar i nätdrogers fara

Elvahundra personer var inbjudna till måndagskvällens informationsmöte på Njudungsgymnasiet, som handlade om droghandeln på nätet. Ett sjuttiotal, inklusive lokalpolitiker, socialarbetare och lärare, kom.

Men var fanns då alla inbjudna föräldrar?

Det är polisen tillsamman med regeringen och länsstyrelsen som satsar mot ANTD-komplexet med information, samordnare för kvällens möte var polisinspektör Lennart Abony, vilken säkert sett fram emot en större publik av gymnasieskolans föräldrar.

Det var Cecilia Fant, kriminalinspektör från Rikspolisstyrelsen, specialiserad på nätdroger och Jonas Karlsson från Tullverket som kommit nerresande från Stockholm.

Deras uppgift var att informera Vetlanda- och Sävsjöungdomarnas föräldrar om faran med den alltmera utbredda handeln med nätdroger.

De flesta ungdomar känner till och många förser sig med utbudet av de droger som bjuds ut på nätet. Det handlar såväl om narkotikaklassade som tillåtna droger, anabola steroider, benzopreparat, receptförskrivna läkemedel och annat.

Droghandeln på nätet är en mycket lukrativ inkomstkälla för de personer som sysslar med detta. Det rör sig om siffror i miljonklassen för bara några månaders försäljning på nätet.

När polis och tull är dem på spåren så stänger de ner sajten, för att öppna en ny sajt under ett annat namn.

I kölvattnet på den oseriösa drogförsäljningen skadas, eller dör ungdomar. Bara under 2000-talet har 500 svenska ungdomar dött av att inhandla och bruka så kallade tillåtna droger, det vill säga droger som ännu inte är narkotikaklassade.

Då har man inte räknat in alla de ungdomar som har skadats för livet och den siffran stiger lavinartat, sade duon Fant och Karlsson.

”Vi måste få ett stopp på näthandeln innan alltfler skadas, dör eller går in i ett gravt narkotikamissbruk, var de båda föreläsarnas budskap till publiken, men då måste vi också få hjälp av föräldrarna, de som känner ungdomarna bäst.

Det räcker inte med att tullen och polisen har avsatta patruller med hundar runt om i landet, och att vi arbetar internationellt för bekämpningen av införseln av droger.

De räcker inte heller att socialtjänsten och skolan och sjukvården håller ögonen öppna. Inte heller räcker det med att postens tjänstemän dagligen ser postförsändelser som de nästan säkert vet innehåller drogsubstanser.

Ingen av dessa har rätt att anmäla, ta i beslag, eller öppna brev.

Alltså har droghanteringen via nätet kunnat hålla på utan insyn.

Tullen räknar med att det varje dygn kommer in 250 000 försändelser som innehåller någon form av drog.

Då det gäller de så kallade tillåtna nätdrogerna har tull och polis fram till den 1 april i år, då Förstörandelagen trädde i kraft, inte haft någon laglig rätt att beslagta dessa droger.

Ungdomar har då kunnat skatta polisen rakt i ansiktet och fortsätta med sitt bruk av droger, dock inte narkotikaklassade, men lika skadliga.

Förstörandelagens syfte är i första hand att skydda ungdomarna, inte att ge påföljder.

Polis och tull har nu möjligheter att beslagta de substanser som påträffas av tullen, eller vid polisens husrannsakningar, om man misstänker att dessa preparat kan bli narkotikaklassade, skada eller döda den unge.

Det handlar inte enbart om det man tänker sig som narkotikaklassade droger, det handlar också mycket om anabola steroider, hormonpreparat, receptförskrivna läkemedel och andra hälsofarliga varor.

Allt går att köpa för på nätet för den som vill ha.

Men många unga och deras föräldrar känner ofta inte till att dessa preparat skadar såväl fysiskt som psykiskt.

Många unga är i dag kroppsfixerade, tränar på gym och kommer i kontakt med hormonpreparat, så kallade anabola steroider.

Dessa preparat är snabbt vanebildande. Injektioner i axlar och överkropp resulterar i en snabb muskelmassa, men förlamar i stället kroppen nedanför midjan och den unge slutar att växa, berättar Cecilia Fast.

Likaså är flytande drogen GHB, eller den ännu inte narkotikaklassade BBL- drogen svår att bli av med, en kapsyl någon gång kan lätt bli en kapsyl om dagen, upp till en kapsyl i timmen.

Vad man har kunnat slå fast är att droghandeln sker över hela Sverige, från norr till söder. Man har även kunnat fastslå att det är övervägande män, och då yngre män i tonåren, som handlar droger på nätet.

Att närdroghandeln har kunnat utvecklas med sådan fart under bara några få år beror på att det handlar om anonymitet, tillgänglighet, enkel hantering, att nya preparat kommer till hela tiden, inte minst att det är den bekväma brottsplatsen för droghandeln.

På frågan om radarparet Cecilia Fast och Jonas Karlsson är ute i skolorna och informera svarar Cecilia.

”Vi går inte ut och föreläser för ungdomar, det har vi inte tid med, de vet redan hur man kan köpa droger på nätet, det är föräldrarna vi vill informera och göra uppmärksamma på de faror som deras ungdomar kan vara utsatta för”, sade hon.

”Det är konstigt med ungdomar de kan vara hur rättvisemedvetna som helst, titta på vad de får i sig i matväg, vad deras kläder innehåller för kemikalier, om kläderna kommer från länder som utnyttjar barnarbetare”.

”Men när man talar med dem om faran av att använda droger, då har de inga tankar alls, då slår de bort, ser sitt missbrukade som ett ofarligt brukande, någon gång då och då, att de skulle kunna bli beroende tar de inte alls in”, sade hon.

Själv tackade hon för sig och hastade hem till sonen i Stockholm, som inte gillade att mamma var borta alltför sent och för att han behövde sin mamma hemma.

Lennart Abony informerade som slutpunkt om att de föräldrar som ville veta mera, eller var oroliga för sitt barn kunde vända sig till FMN, Föräldraföreningen mot narkotika, som finns i Linköping. Telefon: 0734-44-80.

På frågan vilka droger som fanns tillgängliga i Vetlanda, svarade han ”alla”. Han upplyste även om att det inte var länge sedan nio unga dött av dessa drogen, en av dem i Värnamo- trakten.

Även Kronobergspolisen varnar för dessa nätdroger. För första gången har polisen där hittat en stor mängd, 300 gram, ecstasy i pulverform. Det motsvarar 3 000 ecstasytabletter. En 27-årig Växjöbo har nu åtalats för grovt narkotikabrott.

Det var efter det att tullkriminalen i Göteborg gjort ett tillslag på posten på Ljungadalsgatan som de fann det vadderade kuvertet som var adresserat till 27-åringen, där det låg narkotikaklassade tabletter.

Vid husrannsakan i hans bostad hittades så ecstasypulvret, som han inhandlat via ett slutet forum på nätet. Rättegången hålls nästa måndag. Straffvärdet enligt tabellerna kan ligga på minst sex års fängelse.


Publicerat

i

av

Etiketter: