"Förmildrande" – hon slipper livstids fängelse efter att ha slagit ihjäl man när han sov | Höglandsnytt
Nyheter

”Förmildrande” – hon slipper livstids fängelse efter att ha slagit ihjäl man när han sov

Den 30 januari 2016 dödades en man genom att få ett flertal slag i huvudet med en yxa och en hammare när han vilade eller sov i ett förråd på bostadsadressen i Hjärup, Skåne. Det började också brinna i förrådet. Tingsrätten dömer nu mannens hustru för mord och bestämmer påföljden till 16 års fängelse.

Kvinnan nekar till brott, men domstolen anser att det är styrkt att hon utfört mordet. ”Det finns ingen som har sett henne utföra gärningen, men genom den bevisning åklagaren har redovisat – framför allt analysen av blod i förrådet och på olika klädesplagg som tillhörde henne, genom valet av mordplatsen och på grund av ett antal andra omständigheter – anser tingsrätten att åtalet är styrkt och att hon ska dömas för mord”, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl.

Tingsrätten menar att det är utrett att kvinnan har slagit sin man sammanlagt tio till femton gånger i huvudet med en yxa och en hammare vid två olika tillfällen och att hon också har anlagt en brand i det förråd där mannen låg. Däremot har åklagaren inte visat att det funnits någon konkret fara för att elden skulle sprida sig från förrådet. Tingsrätten ogillar därför åtalet mot kvinnan för grov mordbrand och de skadeståndsanspråk som hänger samman med det åtalet.

Åklagaren yrkade livstids fängelse men tingsrätten anser att straffvärdet är 16 år. Det finns ett antal mycket försvårande omständigheter, främst att det har rört sig om omfattande och relativt utdraget våld, att kvinnan har haft ett direkt uppsåt att döda trots att hon har haft tid att besinna sig och att mannen har blivit angripen när han sov eller vilade. Samtidigt har kvinnan berättat att hon och de gemensamma barnen har blivit utsatta för kränkande behandling från mannen i sådan omfattning och under så lång tid att detta måste ses som förmildrande omständigheter. Sammantaget ger det ett straffvärde på 16 års fängelse.

Kvinnan ska också betala skadestånd till två efterlevande barn och till dödsboet efter maken med sammanlagt drygt 124 000 kr.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook