Nyheter Småland

FÖRMILDRANDE OMSTÄNDIGHETER – Kvinna stal 7,8 miljoner kr från kommunen

På fredagen dömde Kalmar tingsrätt den f.d. kommunala tjänsteman som stått åtalad för 74 fall av trolöshet mot huvudman, grovt brott, till fängelse ett och ett halvt år. Hon ska också betala tillbaka över 7 miljoner kronor till kommunen.

Tingsrätten slår i domen fast att någon vid 74 tillfällen tagit sammanlagt 7 796 000 kr ur kommunkassan. Det har vid varje tillfälle rört sig om mellan 30 000 kr och 600 000 kr.

Det har varit den åtalade kvinnan som har haft huvudansvaret för att hantera kontanter på kommunkontoret och sköta bokföringen av de berörda kontona. Enligt tingsrätten talar det starkt för att det är kvinnan som tagit pengarna. Enligt tingsrätten har kvinnans spelmissbruk varit ett motiv för handlandet. Tingsrätten anser också att åklagaren styrkt att kvinnan vid ett möte i januari 2014 inför sina chefer gick med på att hon tagit pengarna.

Tingsrätten har funnit att det genom den samlade utredningen blivit ställt utom rimligt tvivel att det är den åtalade kvinnan som gjort sig skyldig till brotten.

Tingsrätten bestämmer påföljden till fängelse i ett och ett halvt år. Den har då tagit hänsyn bland annat till att kvinnan blivit av med jobbet och polisutredningen tagit lång tid.
– Enligt lag och praxis ska domstolen när straffet bestäms ta hänsyn till vissa angivna förmildrande omständigheter så att den samlade reaktionen på brottet blir rimlig, säger ordföranden i målet chefsrådmannen Niklas Rundberg i ett pressmeddelande.

Kvinnan ska återbetala drygt 7 miljoner till kommunen. Hon ska också betala kommunens rättegångskostnader på nära 170 000 kr.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook