FORSKARE: Ekologisk mat är bättre för hälsan

Ekologisk livsmedelsproduktion innebär vissa fördelar för människors hälsa. Det konstateras av en grupp europeiska forskare som på uppdrag av ett utskott inom EU-parlamentet gått igenom relevant forskning. Forskarna rekommenderar parlamentet att prioritera vissa ekologiska produktionsmetoder och deras användning också inom det konventionella lantbruket. Forskargruppens arbete har resulterat i rapporten “Human health implications of organic food and organic agriculture”.

Experterna listar flera hälsofördelar med metoder som används inom ekologiskt lantbruk. Fokuseringen på djurhälsa och den restriktiva användningen av antibiotika i ekologisk animalieproduktion minskar risken för att bakterier utvecklar antibiotikaresistens, något som utgör ett allvarligt och långsiktigt hot mot folkhälsan.

Förebyggande metoder för växtskydd och restriktioner för användning av bekämpningsmedel i ekologiskt lantbruk leder till att konsumenter i minskad omfattning exponeras för kemiska bekämpningsmedel, vilket ger hälsofördelar.

Experterna drar även slutsatsen att små skillnader mellan konventionell och ekologisk mat när det gäller innehållet av näringsämnen och andra hälsobefrämjande ämnen troligen inte har någon större betydelse för människors hälsa.

”Flera metoder inom ekologiskt lantbruk, särskilt den ringa användningen av bekämpningsmedel och antibiotika, innebär fördelar för människors hälsa. Beslutsfattare bör uppmuntra användningen av sådana metoder och att de även introduceras i konventionellt lantbruk samt att ekologiskt lantbruk även fortsättningsvis kan fungera som en drivkraft för framtidens hälsosamma livsmedelssystem.”, säger rapportens koordinator, forskarassistent Axel Mie vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.


Publicerat

i

av

Etiketter: