Första 90-åringarna tvångsflyttade | Höglandsnytt
Eksjö Nyheter

Första 90-åringarna tvångsflyttade

Mariannelundsbor i 90-årsåldern har nu börjat tvångsflyttas till Eksjö. Efter att kommunen inför 2012 lade ner vårdboendet på ortens äldreboende ”Bobinen” skulle de gamla där få hemtjänst istället eller tvingas flytta till vårdboenden i Eksjö eller Ingatorp. Det har nu visat sig att hemtjänsten inte räcker utan flytt är nödvändigt.

2012 års budget innebar ett stort antal besparingar. Kommunledningen valde bland annat att lägga ner vårdboendet i Mariannelund.
De boende på vårdboendet deklarerade tidigt att de inte ville flytta eller att vårdboendet skulle läggas ner. De skrev protestbrev till kommunledningen och ifrågasatte kommunens agerande.
Frågan togs upp vid Eksjö kommunfullmäktiges allmänpolitiska debatt i torsdags kväll där Bo Bergvall (s) pekade på den prekära utveckling som kan följa i kölvattnet på nedläggning av vårdboendeplatser.
”Det är ganska jobbigt att  för anhöriga att åka till Eksjö för att hälsa på”, sa Bo Bergvall och menade att följden kan bli att anhöriga flyttar till Eksjö för att vara närmare vårdboendet.
”Vi går för fort fram, man behöver väl inte stänga med en gång”, tyckte Bo Bergvall vars parti hellre velat se en skattehöjning i kommunen som alternativ nedläggning av vårdboende.

Kommunledningen med bland andra socialutskottets ordförande Annelie Hägg (c) har haft åsikten att det blir lika bra med utökad hemtjänst som med ett vårdboende.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

  1. Att tvångsflytta så gamla är ju helt förkastligt! Hur många kommer inte försämras och förvirras av denna flytt ? Inte ens i tvångsförflyttningarnas land Sovjetunionen flyttade man väl på så gamla människor? Besparingar ja…och samtidigt finns migrationsverket på orten med helt andra pengaresurser… Trevligt land vi lever i…

  2. ”tvångsförflyttningarnas land Sovjetunionen” hehe låter vääääldigt ounderbyggt det där .. tom en konotation av 80-tal :)

  3. Ounderbyggt? Har du inte läst någon historia? Sovjet genomförde många tvångsförflyttningar av stora folkgrupper. Dock inte av 90-åringar…

Kommentarer avstängda