FORTFARANDE STÖRST, FÖRST och HÖGST – Höglandsnytt firar 20 år – läs Höglandsnytts historia

Så var det 2018 och en av Sveriges äldsta lokala nättidningar Höglandsnytt firar 20-årsjubileum. ”Vi är fortfarande först, fortfarande störst, fortfarande högst. Vår ställning är stark. Vi tackar alla våra läsare under de gångna 20 åren”, säger Höglandsnytts VD Henrik Simonsen.

Höglandsnytts 20-årskalas firas under söndagen på Skuruhatt i Skurugata naturreservat.

Höglandsnytt var en visionär skapelse när den blev Höglandets och en landets renodlade lokala nättidningar för 20 år sedan.
För skapandet av Höglandsnytt stod den Sävsjöbaserade journalisten Rolf Grönwald med familj.

Höglandsnytt har funnits sedan 1998 och drivs sedan 2012 av Höglandsnytt AB. Under 20 år har Höglandsnytt innehållit debatt och rapporterat nyheter och sport från Höglandskommunerna såväl som nyheter av dignitet från övriga Småland och Sverige.
Tidigare ägaren Rolf Grönwald i Sävsjö berättar om Höglandsnytts historia som började med ett försök att få utvandrare att vända hem.

”Det var kris i både Sävsjö och Vetlanda. Utflyttningen var oroväckande stor. Själv var jag pensionär och ville ha något att göra. Då växte tanken fram: kanske kunde de båda kommunerna enas om ett EU-projekt för att producera ett informationsblad som med jämna mellanrum skulle gå ut till de som flyttat från Sävsjö och Vetlanda. Med positiv information skulle ”utvandrarna” få en sådan bild av kommunerna att de förhoppningsvis skulle tänka på möjligheten att återvända när tillfälle gavs”, berättar Rolf Grönwald om Höglandsnytts ursprung.

Men detta var bara början, nätet lockade och familjen Grönwald såg stora möjligheter att utveckla nyhetsförmedlingen först inom ramen för projektet och sedan på egen hand.
”Det gick sedan knappt ett år innan frustrationen blev för stor över att inte kunna publicera nyheter om händelser när de inträffade. Allt flyttades över till nätet. När den treåriga projekttiden gick ut beslöt vi att tidningen skulle leva vidare i familjens egen regi”, berättar Rolf Grönwald som under slutet av 2011 sålde tidningen.

Nya ägare blev den legendariske näringslivsprofilen och Eksjöbaserade tidningsutgivaren Bo G Lundberg och mångårige journalisten Henrik Simonsen.
”Branschen var redan vid det laget brutal för anställda journalister med rent ondsinta och stormrika arbetsgivare som härjade och skapade lidande, inte minst i norra Småland, med låga löner och fruktansvärda arbetsförhållanden. Jag såg stora fördelar med att äga ett eget nyhetsmedium”, berättar Henrik Simonsen.

Följden blev att Höglandsnytt år 2012 tog ett skritt in i det moderna medieklimatet med sociala medier och avancerad annonshantering samtidigt som nyhetsförmedlingen breddades.
”Vår vision var att bli en renodlad nättidning med ett unikt språk, en tidning som i princip bara skulle existera på webben. Policyn var: ingen fysisk närvaro. Från och med 2012 var det möjligt, knappast dessförinnan”, berättar Henrik Simonsen.

Sedan 2012 har Höglandsnytt sett flera aktörer etablera sig på den nätbaserade nyhetsmarknaden i regionen, både stora koncerner och mindre konstellationer såväl som aktörer med täta band till politiskt styrda organisationer. Ingen har dock kunnat växa större än Höglandsnytt trots att de haft långt mycket mer resurser till sina satsningar och försökt kopiera Höglandsnytt koncept. Sedan 2012 har också mediebranschen och marknaden genomgått flera stora förändringar. Inget har dock kunnat rubba Höglandsnytt position.
”Vår ställning är stark. Vi är unika i Sverige. Vi är fortfarande först, fortfarande störst, fortfarande högst. Vi ser fram emot 20 år till och tackar våra läsare hjärtligt”, säger Henrik Simonsen.


Etiketter: