Debatt Opinion

Fortsatt dribblande med rovdjurspolitiken

Naturskyddsföreningen är kritisk till Naturvårdsverkets nya påfund om jakt, den så kallade urvalsjakten.

[adrotate banner=”7″]

Urvalsjakt finns inte som etablerat begrepp men enligt Naturvårdsverket handlar det om att tillåta vargjakt i revir med mycket inavel kommande vinter. Det är på sin höjd att börja i fel ände.

Den nu påhittade urvalsjakten riskerar att bli en retorisk täckmantel för licensjakten, som fått så mycket kritik inte minst av EU. Det här dribblandet är i första hand ett sätt för jägarna att få skjuta en vinter till. Men fler dödade vargar tillför inte de nya gener som vargstammen så väl behöver.

Regeringen och dess myndigheter har att se till att nå målet för en så kallad gynnsam bevarande status, enligt EU:s art och habitatdirektiv för hotade djur. En så kallad urvalsjakt, som enligt Naturvårdsverket går ut på att jaga vargar i vissa revir med mycket inavel, men det tillför inga nya gener och riskerar minska vargstammen till farligt låga nivåer.

Stammens population står nu still igen och en liten vargstam är alltid mer känslig än en stor för slumpmässiga störningar. Det här är att börja i fel ände, det är en genetisk förstärkning som behövs och där har staten ännu inte lyckats. Det konstaterar även Naturvårdsverket.

Så sent som i senaste rovdjurspropositionen bedömde regeringen att det inte finns något behov av att ändra gällande benämningar av jakt. Ändå kommer nu Naturvårdsverket med förslaget om urvalsjakt idag.

Vad tycker landets miljöminister Lena Ek (c ) tycker om det här. Är det en del av hennes nya politik eller ytterligare ett tecken på den oreda som råder i rovdjurspolitiken? Vi väntar fortfarande på en proposition som säkerställer att vi uppnår gynnsam bevarandestatus. Det gör EU-kommissionen också.

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen
Jan Terstad, naturvårdschef på Naturskyddsföreningen

[adrotate banner=”7″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook