Fortsatt jättehög arbetslöshet i Sävsjö kommun | Höglandsnytt
Aneby Eksjö Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda Ydre

Fortsatt jättehög arbetslöshet i Sävsjö kommun

Arbetslösheten i Sävsjö kommun har parkerat kring 9-procentsnivån och har ökat med 0,5 procentenheter på ett år. Hög inflyttning från utlandet gör samtidigt att arbetslösheten i Eksjö kommun rusar, enligt Arbetsförmedlingen.

I juli var arbetslösheten i Sävsjö kommun 8,8 procent, en ökning från 8,3 procent på ett år. Arbetslösheten har dock minskat från 9,0 procent i april, enligt Arbetsförmedlingens färska statistikuppgifter.
Högst arbetslöshet på Höglandet och i Jönköpings län har dock Nässjö kommun, den har varit högst i länet under längre tid och är oförändrad de senaste året: 9,8 procent.
I Tranås har arbetslösheten minskat senaste året från 8,0 procent till 7,8 i våras och nu i juli 7,5 procent.
Aneby har en arbetslöshet på 6,2 procent, en minskning från 6,6 för ett år sedan.
Arbetslösheten i Eksjö kommun har däremot ökat från 5,4 procent ifjol till 6,0 procent nu i juli.

Medan arbetslösheten bland inrikes födda i länet är 3,0 procent är andelen arbetslösa bland de utrikes födda så hög som 22,2 procent.
”Detta skapar skillnader mellan kommunerna beroende på hur många utrikesfödda som flyttar in. Eftersom Eksjö kommun haft en stor inflyttning från utlandet det senaste året så har arbetslösheten ökat med 13,3 procent, medan Gnosjö har sett en minskad arbetslöshet med 13,5 procent jämfört med juli 2015”, konstaterar Gregory Golding, Arbetsförmedlingens chef i Jönköpings län, i ett pressmeddelande.
Vetlanda kommun har, trots storvarsel i vintras, lägre arbetslöshet än grannkommunerna: 5,7 procent.
Allra lägst arbetslöshet på Höglandet har dock Ydre med blott 3,5 procent.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook