Ekonomi Nyheter Sävsjö

Förvaltningar kan slås ihop – Sävsjö kommun sparar pengar

Sävsjö kommun ska spara pengar geonom att arbeta mer effektivt. Ett förslag som diskuteras i kommunledningen är mer samordning mellan teknisk förvaltning och kultur och fritid. Kanske till och med en sammanslagning.

Sävsjö kommuns budget för nästa år innehöll ett icke definierat sparkrav på 7,5 miljoner kronor. Dessa pengar ska förhoppningsvis hittas med en total genomgång av kommunala organisationen.
”Vi vänder på alla stenar, alla förvaltningar för att minska kostnaderna”, förklarar Stefan Gustafsson (kd), kommunalråd.
Vid kommunstyrelsens sammanträde idag tisdag talades om mer samordning mellan teknisk förvaltning och kultur- och fritidsförvaltning. Det kan handla om en sammanslagning eller enbart mer samarbete som till exempel att all gräsklippning utförs av en förvaltning (istället för idag av tekniska förvaltningen, kultur och fritid och av bostadsbolaget Sävebo).
Hur mycket pengar som skulle kunna sparas är ännu skrivet i det blå.
”Inte säkert det blir ett dugg”, säger Stefan Gustafsson.

Kommunledningen har valt att inte ta in någon konsult för det genomgripande arbetet att se över alla förvaltningar och hela kommunkoncernen.
”Det kommer fram saker som en konsult inte upptäcker om vi gör det själva, engagemanget blir också större”, tror Stefan Gustafsson.

Det finns dock uppenbara problem med att förvaltningar utreder sig själva och kanske ska komma fram till att rationalisera bort sig själva.
”Det är inte så enkelt. Det krävs verkligen att det finns modiga politiker som kan ta obekväma beslut. Min bild är att det finns”, säger Stefan Gustafsson.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Nyss delade man på det hela för att med samma argument spara pengar. Kanske har man utrett det nu då?
    Är iaf glad att man ser andra sparåtgärder än inom barn och äldreomsorg.

Kommentarer avstängda