FRAMTIDEN är här: hotet är störst mot Vetlanda | Höglandsnytt
Ekonomi Eksjö Höglandet Jönköpings län Småland Toppnyheter Vetlanda

FRAMTIDEN är här: hotet är störst mot Vetlanda

Kommuner med få dominerande arbetsgivare inom industrin löper störst risk att påverkas av robotiserings- och automatiseringstrenden i näringslivet, visar Dagens Samhälles kartläggning. Vetlanda är en av kommunerna med störst risk

Flera av de hårdast drabbade kommunerna ligger i Småland. Sju av de topp 20 kommunerna med högst riskutsatthet ligger i Småland. Ytterligare ett par kommuner precis utanför Smålandsgränsen.

Vetlanda ligger på plats 20. I Jönköpings län återfinns också Gnosjö, Vaggeryd och Gislaved på topplistan där också Uppvidinge är med. Gemensamt för dem är att de är beroende av stora och dominerande industriarbetsgivare.

I andra änden återfinns Eksjö som är på topp fem över LÄGST riskutsatthet vad gäller robotiserings- och automatiseringstrenden i näringslivet. Övriga kommuner på Höglandet ligger på en relativt hög risk men helt klart är att näringslivet i Småland riskerar att drabbas allra hårdast i hela Sverige.

Landsbygdskommuner löper större risker än storstadskommuner, större städer och så kallade pendlingskommuner. Allra minst är riskerna i kommuner som Danderyd, Lund och Lomma.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook