Debatt Opinion

Fria marknaden härjar och dränerar skattebetalarna på pengar

”Vården, skolan och omsorgen är konkurrensutsatt. Den fria marknaden kan härja fritt i vår välfärd och dränera skattebetalarna på pengar”, skriver Tom Edoff (v) på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Vi har läst i dagarna en insändare av alliansföreträdare i tidningen, där man slår sig för bröstet och protesterar högljutt över ett stopp av vinstintresset i välfärden. De skriver i sin insändare att ”varför ska kommunen bedriva en sak, som någon annan kan utföra billigare och dessutom tjäna pengar på det? Varför?” Svaret är enkelt kära Allians, det finns t.ex. Carema Care Ab i regionen, att det de tar ut i bonusar och för de pengarna som skulle gått till vård – helt plötsligt hamnar i Sydney hos någon som äger aktiekapital i bolaget. Hur, kära Allians, kan ni försvara en sådan politik som dränerar pengar från välfärden?

Ni pratar ständigt om att ”Ha ordning i statens finanser”, men hur ska kommunerna kunna ha ordning i sina finanser när man har en fri etableringsrätt på skolor och förskolor t.ex.? För det räcker att en fristående skola väljer att starta i er kommun, så kan de sätta hela den kommunala budgeten i obalans och det vet Alliansföreträdare om, för de finns över hela Sverige i kommunerna.

Man skyller även på dåvarande finansministrar som socialdemokraterna har haft i regeringen, men Alliansföreträdare, när ska ni inse att det är ni som sitter i regeringsställning nu – inte socialdemokraterna, inte vänstern eller miljöpartiet – utan det är ni som bär ansvaret för hur Sverige ser ut idag.

Jag vill med påminna Alliansen att Vänsterpartiet är inte emot att man startar privata alternativ, för alla dessa är inte av ondo som ni brukar säga att vi tycker. Vi är för att man startar kooperativa lösningar, vi är för att man etablerar stiftelseägda bolag och vi är för valfriheten. Det vi dock inte kan ställa upp på är att man skickar ut skattebetalarnas pengar ut ur landet och ner i fickorna på aktieägare. Det är inte unikt att förbjuda vinster i välfärden, Norge har det t.ex. för de har sett att ett vinststopp behövs för att rädda välfärden.
Alliansen visar väldigt på, med sina insändare, att det är vinsten som ska vara drivkraften för att bedriva vården – inte behovet eller att den är så god som möjligt. Man skriver ofta om att ”Vilken privataktör skulle vilja bedriva vård om man inte får gå vinst på det? Vinst får uppstå, men den ska återinvesteras i verksamheten och inte tas ut i aktieutdelning.

Tom Edoff, distriktsstyrelsen för vänsterpartiet i Jönköpings län

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook