Frige de ukrainska sjömännen! Stoppa Ryssland! | Höglandsnytt
Debatt Nyheter

Frige de ukrainska sjömännen! Stoppa Ryssland!

”En fullständigt oacceptabel provokation mot folkrätten. Europaparlamentet måste agera mot Ryssland”, säger EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (l) i ett opinionsinlägg under tisdagen efter diktaturen Rysslands senaste angrepp på grannlandet Ukraina.

De fängslade ukrainska sjömännen måste omedelbart friges och Ryssland måste också garantera permanent fri passage för sjöfarten genom Kertjsundet. Jag ska idag be Europaparlamentets associeringskommitté för EU-Ukraina, där jag är medlem, att så skyndsamt som möjligt träffas för att diskutera frågan.

Rysslands blockad av Ukrainas sjöväg in i Azovska sjön vid Kertjsundet hotar att ytterligare eskalera konflikten mellan Ukraina och Ryssland. Ryssland har redan ockuperat en del av östra Ukraina och hela Krim och länge vägrat acceptera villkor i Minskavtalet utan istället fortsatt med krigshandlingar. Händelsen i Azovska sjön påverkar också på ett olyckligt sätt Ukrainas kommande valrörelse, som ligger för dörren.

Rysslands blockad av Kertjsundet vid Krimhalvön, gripande av ukrainska sjömän och beslagtagande av fartyg är en fullständigt oacceptabel provokation mot folkrätten och är en onödig handling som hotar att ytterligare försämra redan dåliga läget i regionen.

Jasenko Selimovic
Europaparlamentariker (L) och ledamot av Europaparlamentets associeringskommitté för EU-Ukraina.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook