Aneby Ekonomi

Frigolit försvinner – Höglandsföretag på väg mot något stort


Frigoliten försvinner i maskinen och kan återanvändas för att tillverka plast. Aneby-företaget ITON har utvecklat ett innovativt sätt för återvinning av frigolit och får nu statligt Vinnova-stöd för att fortsätta utveckla idén och produkten. 

– Återvinning av frigolit görs idag tyvärr i begränsad omfattning mot vad som är önskvärt ur såväl företagsekonomisk synpunkt som ur miljöhänseende. Vårt arbete med att utveckla en mobil återvinningsprocess kommer ge möjlighet att återvinna stora delar av förbrukad frigolit i framtiden säger Stefan Rudin, projektledare för ITON, i ett pressmeddelande

Det hela började för några år sedan när Harald Kant, en av grundarna till ITON, hörde en affärsgranne klaga över allt frigolitemballage. Till slut var det uppenbart att merparten av lasten består av ren luft och Harald Kant började göra tester med frigolitemballage. Testerna ledde så småningom fram till en enkel prototyp där frigoliten kunde reduceras till ren polystyren, dvs all gas är separerad och materialet kan användas som råvara vid plastproduktion.

Med prototypen vann ITON en idétävling på Science Park och bolaget är nu en del av Science Parks inkubator. Tillsammans med parkens affärsutvecklare kommer bolaget nu satsa på att lansera produkten och ta in kapital för fortsatt expansion.

ITON som drivs som handelsbolag grundades för 23 år sedan och omsatte ifjol en knapp halv miljon enligt uppgifter från momsredovisning.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook