Nyheter

FRIKÄND – Dömd mördare slipper fängelse

En man sköts i november 2017 till döds med ett automatvapen efter en kort biljakt på Bällstavägen i Bromma. Svea hovrätt har nu meddelat dom i målet.

Hovrätten frikänner den person som i tingsrätten dömdes för mord och framkallande av fara för annan. Hovrätten frikänner även den person som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mord.

Sju personer åtalades inledningsvis vid tingsrätten för mord, anstiftan till mord respektive medhjälp till mord. Tingsrätten dömde en 24-årig man till 18 års fängelse för mord och framkallande av fara för annan. Enligt tingsrätten var det 24-åringen som var skytten. Tingsrätten dömde även en 23-årig man till 10 års fängelse för medhjälp till mord. Enligt tingsrätten medverkade han till mordet genom att spana på offret och genom att hjälpa till att skaffa fram en bil som användes i anslutning till mordet. Övriga personer frikändes.

Tingsrättens dom överklagades till hovrätten av de två män som dömts. Åklagaren och målsägandena överklagade avseende tre av de frikända personerna och begärde att hovrätten skulle döma även dessa personer för delaktighet i mordet. Den frikännande domen mot den 31-årige man som av åklagare och polis pekats ut som den som beställt mordet överklagades inte.

Hovrätten frikänner nu 24-åringen från åtalet för mord och framkallande av fara för annan. I domen konstateras att bevisningen inte räcker för att mannen ska kunna knytas till skjutningen. Hovrätten gör därmed, bland annat utifrån ny bevisning som presenterats först i hovrätten, en annan bedömning än tingsrätten av de DNA-analyser och analyser av s.k. tändsatspartiklar som har lagts fram.

Hovrätten frikänner även 23-åringen från åtalet för medhjälp till mord. Enligt hovrätten är den bevisning som presenterats inte tillräcklig för att det ska anses bevisat att mannen gjort något annat än att hyra en bil som senare kom att befinna sig i närheten av brottsplatsen. Det är enligt hovrätten inte klarlagt att mannen insåg vad bilen skulle användas till. Mannen frikänns därför från åtalet i dess helhet.

Hovrätten fastställer slutligen tingsrättens frikännande dom beträffande de tre män som åtalats för medverkan i mordet.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook