FRIKÄND! Vetlandabo var inte smugglare men kompisen döms | Höglandsnytt
Vetlanda

FRIKÄND! Vetlandabo var inte smugglare men kompisen döms


En Vetlandabo frikänns från åtalet om smuggling men en annan Vetlandabo döms i samma rättsfall för smuggling. Den dömde lyckas dock undkomma fängelset.

En 31-årig man bosatt i en lägenhet i Vetlanda åtalades vid Helsingborgs tingsrätt misstänkt för att alkoholsmuggling. Tingsrätten frikänner honom dock och tänker ge tillbaka alkoholen till honom: 60 liter vin och 158 liter öl (20 flak).

I samma ärende döms dock en 36-årig man bosatt på en ort i Vetlanda kommun för smuggling och han får villkorlig dom med samhällstjänst 100 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse 3 månader ha dömts ut.

Den dömde Vetlandabons alkohol (72 liter sprit, drygt 100 liter vin och knappt 700 liter öl, totalt värde tiotusentals kronor) blir kvar hos polisen. Alkoholen hittades hemma hos Vetlandabon.

Männen stoppades i mitten av april när de kom med färjan till Helsingborg. Den dömde körde och den friade satt bredvid och var full. . I bilen påträffades också bl.a. kvitton avseende alkoholinköp i Tyskland. Vid husrannsakan samma dag hemma hos den dömde Vetlandabon påträffades alkohol i sovrummet. I bostaden påträffades också bl.a. listor med namn och alkohol samt pengar.

”Den mängd alkohol [han] har fört in i landet är uppseendeväckande stor. Detta talar starkt för att varorna inte har varit avsedda för eget bruk”, anser tingsrätten.
Den dömde Vetlandabon har kunnat visa att alkoholen var till flera nära anhöriga men tingsrätten anser inte att de räknas till ”familjen” och därför straffas Vetlandabon.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook