FRIKÄNDA – dödsskjutningen av indrivaren var inte mord | Höglandsnytt
Jönköping Toppnyheter

FRIKÄNDA – dödsskjutningen av indrivaren var inte mord

Jönköpings tingsrätt dömer en av de tre tilltalade i målet om dödsskjutningen den 21 december på Råslätt för grovt vållande till annans död till två och ett halvt års fängelse och frikänner de andra två tilltalade.

I målet har två män, far och son, stått åtalade för mord på en man som sköts ihjäl i faderns lägenhet på Råslätt den 21 december 2016. Medan huvudförhandlingen fortfarande pågick och den åtalade sonen, som tidigare inte velat lämna uppgifter om vad som hänt, lämnat en berättelse om hur det gick till när den nu avlidne mannen sköts ihjäl, justerade åklagaren åtalet och yrkade i andra hand att sonen skulle dömas för grovt vållande till annans död och hans far för skyddande av brottsling, grovt brott.

I sin dom konstaterar tingsrätten att de uppgifter en tilltalad lämnar i brottmål ska godtas av domstolen om uppgifterna inte är motbevisade, eller uppgifterna framstår som så orimliga att de därför kan lämnas utan avseende. Tingsrätten har funnit att utredningen om vad som hände i samband med dödsskjutningen framförallt består av de två åtalade männens uppgifter, och att deras uppgifter i avgörande delar inte är motbevisade och inte heller framstår som orimliga. Därför har tingsrätten i huvudsak lagt de båda männens uppgifter till grund för sin bedömning.

Den åtalade sonen har erkänt att han höll i vapnet när den nu avlidne mannen sköts ihjäl, men har uppgett att han inte sköt mannen med avsikt. Tingsrätten har kommit fram till att den åtalade sonen därför inte ska dömas för mord. På grund av hur han har hanterat vapnet i den skjutne mannens närhet har tingsrätten kommit fram till att han i stället, i enlighet med vad åklagaren i andra hand har yrkat, ska dömas för grovt vållande till annans död. Straffet har bestämts till två och ett halvt års fängelse. När fängelsestraffets längd har bestämts har tingsrätten bland annat tagit hänsyn till sonens uppgifter om hur den avlidne mannen sökt upp honom i pappans hem och uttalat dödshot, innan sonen bestämde sig för att ta fram det vapen med vilket den avlidne mannen kom att skjutas ihjäl.

Den åtalade sonen har också dömts att betala skadestånd till en bror till den avlidne mannen.

Tingsrätten har kommit fram till att den åtalade pappan samt en kvinna, som åklagaren påstått gjort sig skyldig till underlåtenhet att avslöja mord genom att lämna felaktiga uppgifter när hon ringde till SOS-Alarm, inte har gjort sig skyldiga till något brott. Åtalet mot dem har därför ogillats helt.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook