Tranås

Fruktansvärt – Högländare fick inte komma in i sitt eget hemHyresvärden bytte lås på lägenhetsdörren och vägrade att släppa in hyresgästen till sin egen bostad. Efter att Hyresgästföreningen hjälpt hyresgästen i domstol, har hyresvärden tvingats att öppna lägenheten.

Efter en vattenskada, som hyresvärden påstår har orsakats av hyresgästen, bytte hyresvärden lås och magasinerade hyresgästens möbler. Hyresgästen, som bor i Tranås, kontaktade Hyresgästföreningen för att få hjälp. Jennifer Myrén, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen, kontaktade hyresvärden och förklarade att det är olagligt att göra på det sätt han gjort.

– Att bara gå in och byta lås på en lägenhet är emot lagen, det räknas som egenmäktigt förfarande och hyresvärden är polisanmäld för det. Om man har problem med en hyresgäst finns det andra vägar att gå och lagen gäller för alla, säger Jennifer Myrén i ett pressmeddelande.

När hyresvärden fortfarande vägrade att släppa in hyresgästen i lägenheten, lämnade Hyresgästföreningen in en ansökan till domstolen om så kallad särskild handräckning. Detta för att tvinga hyresvärden att öppna lägenheten. Hyresgästen fick rätt av tingsrätten och man bestämde ett datum för verkställande, då kronofogden, hyresvärden och hyresgästen skulle träffas vid lägenheten och se till att den låstes upp.

Dagen då lägenheten skulle låsas upp samlades alla och hyresvärden kunde då visa att han bytt tillbaka till det gamla låset. Renoveringsarbetet efter vattenskadan pågår fortfarande, men när det är klart kan hyresgästen flytta hem igen.
Hyresvärden har krävt skadestånd för vattenskadan av hyresgästen och sagt upp hyreskontraktet. Fallet drivs vidare i domstol.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook