Frustrerat husbyggarbrev till Reinfeldt

Till slut brast det för trähusbranschens ordförande Mikael Olsson. I ett mycket frånt formulerat brev har han nu skrivit till Fredrik Reinfeldt (M), statsminister, och i fetstil talat om att landet behöver en sund och långsiktig bostadspolitik.

Det är ingen tvekan om att det låg frustration, ilska och vanmakt bakom formuleringarna, då han konstaterar att branschorganisationen länge försökt påverka bostadsminister Attefall att göra något och ta till sig av experternas kunskaper men det har varit fåfäng möda.

Regeringens oförmåga att agera är nu på väg att skicka många husföretagare mot konkurs. Och bostadsbyggandet räcker inte – för att klara av befolkningsökningen på 80 000 invider per år behövs långt mer än dagens 25 000 nyproducerade bostader.’

Det finns många skäl till varför byggandet stannat upp. Bolånetaket, t ex. Det har gjort våra banker rikare, konstaterar Mikael Olsson, men konsumenterna fattigare. Och hur går det med tillväxten om man inte bygger bostäder, där kompetensen behövs!

”Ta ert ansvar och ta omgående bort bolånetaket! Det kostar inte skattebetalarna något.”

Mikael Olsson eldar vidare och konstaterar att småhusindustrin genom decennier varit föremål för myndigheters och politikers klåfingrighet – alltifrån dubblering av moms, reducering av ränteavdrag till Danellgropar till Odellplattor fram till den senaste tidens omfattande kostnadsfördyringar genom Boverkets regeländringar till FIs bolånetak.

”Det finns ingen politisk vilja att skapa långsiktiga förutsättningar för den livskraftiga trähusindustri Sverige behöver”, konstaterar Mikael Olsson.

Kunnig personal lämnar en bransch som politiker underminerar – den dag det kommer politiker som inser att folket behöver hus att bo i, ja, då finns det ingen personal, som kan bygga dem – om det över huvud taget finns fabriker.

Mikael Olsson konstaterar att det behövs konkreta metoder för att både lösa bostadsbristen och för att rädda arbetstillfällen. Under krisen 2008 kom ROT-avdraget vid renovering av enfamiljshus fram. Varför inte utöka ROT-avdraget till att även omfatta nyproduktion av småhus – eller återgå till den gamla momsnivån på 12,5 procent?

Han konstaterar också att Stefan Attefall initierat en rad utredningar men Mikael Olsson låter förstå att det finns stor risk att kossorna dör medan gräset växer. Branschen har en kapacitet på upp mot 18 000 hus om året medan prognosen ligger på 5 500 – och på så låg nivå kan ingen ansvarsfull företagsägare låta verksamheten fortgå. Underförstått: nedläggningar hotar.

Mikael Olsson uttrycker som sin förhloppning att statsministern sätter sig in i den bostadspolitiska agendan och återkommer med förslag på konkreta åtgärder – och därtill vill man från branschens sida gärna få till stånd ett möte.

TMF genomför under tisdagen och onsdagen ett branschmöte i Stockholm – och det är knappast någon vild gissning om man säger att det här brevet kommer att bli livligt diskuterat.


Publicerat

i

av

Etiketter: