Ekonomi Eksjö Höglandet Nässjö Sävsjö Vetlanda

FRYS! Så sänker du el-kostnaderna i vinter

VINTER – här är nio bästa tipsen på att sänka el-kostnaderna hemma nu när el-priset rakat i höjden. Vi vill alla spara el och energi, men tyvärr finns det många energitjuvar som omger oss varje dag. Här kommer nu nio bästa el-spar-tipsen från Telge Energi.

Sänk värmen inomhus

Ta på dig varmare kläder och sänk inomhustemperatur, du sparar pengar på elräkningen, minskar energiförbrukningen och i långa loppet gör du en insats för miljön. Tänk också på att alla rum inte behöver ha samma temperatur, ett svalt sovrum är behagligt och bra att sova i.

Strunta i standby. Stäng av din TV och dator!

Strunta i standby-läge och dra istället ut sladden på elektronik som inte används. Med ett grenuttag stänger du snabbt av flera apparater samtidigt. De flesta är inte medvetna om hur mycket el standby-apparater faktiskt drar och att det kan kosta ett hushåll fler extra tusenlappar per år.

Tvätta på låga temperaturer

Spara energi och tvätta på en lägre temperatur, fyll upp maskinen så sparar du ännu mer. Använd miljövänligt tvättmedel och skippa miljöboven sköljmedel. Det kostar mer att torktumla kläderna än att tvätta dem. Att hänga tvätten istället för att torktumla kan spara 0,5 procent av hushållets elförbrukning.

Sparsam med golvvärmen

Golvvärme är varmt och skönt, men drar en hel del el. Vattenburen golvvärme sparar energi , elslingor drar oftast mer. Se till att den bara är på när du är hemma och behöver den.

Stäng av handdukstorken

Låt bara handdukstorken vara på när du använder den. En handdukstork som står på dygnet runt kan kosta dig hundratals kronor per år och sliter onödigt på miljön. Välj en vattenburen handdukstork om möjligt, den drar mindre el.

Mikra mera!

Använd mikrovågsugnen när du ska värma små mängder mat. Då förbrukar du mindre el än om du använder spisen eller ugnen. Små mängder vatten lönar sig också att värma i mikron, för större mängder är vattenkokare eller induktionshäll bättre.

Kyl och frys-fällan

Kylar och frysar drar väldigt mycket el eftersom de är igång dygnet runt. Rekommenderad temp för optimal energianvändning  är +5°C i kylen och -18°C i frysen. Kolla energimärkning vid köp. Äldre vitvaror drar mer energi än nya. Håll dörrarna stängda och öppna bara korta stunder.

Byt till lågenergilampor

Glödlampans tid är förbi. Ju snabbare du byter ut gamla utdaterade lampor desto mer pengar sparar du. Samtidigt gör du miljön en stor tjänst eftersom lågenergilampor och LED-lampor både förbrukar mindre energi och har mycket längre livslängd. Släck när du inte är i rummet.

Snabba duschar

En dusch på 3 minuter motsvarar i snitt 36 liter varmvatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter varmvatten. Det är kopiösa mängder uppvärmt vatten som åker rakt ner i avloppet. Spara vatten, energi och pengar genom att ta kortare duschar.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook