Nyheter

Fullt frisk – brände upp sin kompis när han satt i bilen

Norrköpings tingsrätt har nu meddelat dom mot de två män som åtalats för mord respektive medhjälp till mord efter bilbranden i stadsdelen Klockaretorpet under senare delen av juni 2016.

Den ene mannen en 45-åring, döms för mordet till livstids fängelse. Den andre mannen, en 25-åring, frikänns från medhjälp till mord men döms för skyddande av brottsling, grovt brott, tilll ett och ett halvt års fängelse. Båda är hemmahörande i Norrköping.

Det var svartsjuka och hämnd som framkom som motiv för 45-åringen att utföra mordet på den tidigare kompanjonen. Rätten anser att han ensam planlagt och övervägt mordet och att han förstått att offret fortfarande levde då han tände eld på offret och den bil som denne satt i.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning har 45-åringen inte begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Socialstyrelsens rättsliga råd gjorde samma bedömning.

Påföljden för 45-åringen bestäms till livstid eftersom ett antal försvårande omständigheter framkommit, bl.a. den utstuderade brottsplanen där en ung kvinna använts som lockbete och det synnerligen brutala sätt på vilket offret till slut bragts om livet.

Rätten anser att 25-åringen, som inte haft vetskap om brottsplanen, trott att mannen i bilen var ihjälslagen då han bl.a. skaffade tändvätska åt 45-åringen. 25-åringen kan därför inte dömas för medhjälp till mord. Däremot döms 25-åringen för skyddande av brottsling, som bedöms som ett grovt brott. Med hänsyn till det höga straffvärdet kan annan påföljd än fängelse inte komma i fråga.

45-åringen ska ensam betala skadestånd till offrets efterlevande, d.v.s hustru och två söner.

45-åringen ska stanna kvar i häkte. 25-åringen, som tidigare var häktad för medhjälp till mord, släpptes efter att huvudförhandlingen slutfördes.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook