GALENSKAPEN FORTSÄTTER – Skola i Vetlanda drabbas hårt | Höglandsnytt
Höglandet Jönköping Jönköpings län Småland Vetlanda Vimmerby

GALENSKAPEN FORTSÄTTER – Skola i Vetlanda drabbas hårt

Skolverket har valt ut 100 skolor som ska delta i en försöksverksamhet med digitala nationella prov. Skolorna kommer att testa de tekniska lösningar som behövs för att kunna införa digitala nationella prov. Ett syfte är också att undersöka skolors beredskap att genomföra digitala prov.

Bland de drabbade skolorna återfinns Njudungsgymnasiet i Vetlanda, Praktiska i Jönköping och Storebro skola utanför Mariannelund.

– De 100 skolorna har valts bland landets över 6000 skolor. De blir något av pionjäre. Vi ser fram emot att genomföra försöksverksamheten tillsammans med r, rektor och elever på de här skolorna, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.

Skolverket har skapat ett representativt urval av skolor för att få en rättvisande bild av de möjligheter och utmaningar som digitala nationella prov medför. Eftersom digitala nationella prov ska införas i flera skolformer ingår skolor i grundskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå i urvalet. Deltagandet är obligatoriskt. Som kompensation får skolorna ett statsbidrag från Skolverket. Det ska täcka vissa merkostnader under försöksverksamheten, som pågår 2018-2021.

– Digitaliseringen av nationella prov är ett av de största it-projekt som genomförts i landet och samtidigt en stor förändring av arbetssätt på skolorna. Tusentals skolor och hundratusentals elever påverkas. Vi måste säkra att de digitala nationella proven blir användarvänliga, rättssäkra och att de stöttar betygssättningen, säger projektledare Karin Hector-Stahre.

2022 ska alla nationella prov vara digitala, enligt regeringsbeslut.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook