Höglandet

Galna svenskarna: tycker militärdiktatur känns trygg

Resandet från Sverige till turistländer förändrades under 2016, till stor del p g a oro i världen som fick svenskar att välja bort vissa länder i större utsträckning.

Svenskarnas reslust försvinner inte till följd av oron i världen. Det är istället resmålen som förändras. 41 procent av svenskarna i resebyråkedjan Tickets Sifo-undersökning (1005 respondenter och riksrepresentativt urval) säger att terrordåden påverkar deras resande och av dessa säger 29 procent att oron gjort att de istället valt andra resmål.

– 2016 var ett år med stora förändringar i reseströmmarna. Oroligheterna gjorde att ovanligt många resenärer valde att åka till trygga klassiker som Spanien och Grekland, medan resandet till Turkiet i det närmaste halverades. Trycket på Medelhavsländerna fortsätter i år, med Kroatien som den stora raketen, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig för Ticket Privatresor, i ett pressmeddelande.

Svenskar känner också att ett resmål som Thailand, en militärdiktatur med interna väpnade konflikter och väldokumenterat förtryck av befolkning och minoriteter och flyktingar, är tryggt, enligt Tickets undersökning.

”De stora vinnarna bland resmålen var Gran Canaria på vintern och Mallorca på sommaren. Även Thailand gynnades av att svenskarna valde resmål som känns trygga och landet klättrade till plats fyra på listan över mest bokade resmål 2016”, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Vinnare och förlorare 2016:

  • Årets weekendstad: London. Bokningarna ökade med 36 procent, tack vare att det blivit billigare att åka till London efter pundets fall.
  • Årets klättrare: Malaga. Bokningarna ökade med 38 procent och resmålet klättar in på plats 9 på topplistan från fjolårets plats 15. Populär svenskfavorit både på sommar och vinter.
  • Årets semesterland: Spanien. Resandet ökade med nästan 10 procent och lockade överlägset flest bokningar i fjol. Nästan lika mycket ökade tvåan Grekland, 8 procent.
  • Årets raket bland semesterländerna: Storbritannien + 32 procent. Storbritannien var det semesterland som ökade allra mest på topplistan. Pundets fall och att Zlatan bytte till Manchester United gjorde landet till vinnare.
  • Årets sol- och badraket: Mallorca + 31 procent. Trycket på Mallorca i somras var enormt och Mallorca var näst mest bokade resmål under 2016, och det resmål som både bokades mest i somras och dessutom ökade mest sett till antalet bokningar.
  • Årets förlorare: Antalya. Antalya föll från plats två 2015 till plats åtta under 2016. Resandet hit halverades under 2016 till följd av oroligheterna. Totalt sett minskade resandet till Turkiet med 45 procent.

Hit reste svenskarna under 2016 – populäraste semesterländerna
1. Spanien (1)
2. Grekland (2)
3. USA(4)
4. Thailand (5)
5. Storbritannien (7)
6. Turkiet (3)
7. Italien(8)
8. Tyskland (6)
9. Frankrike (9)
10. Portugal (10)

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook