"Gammelgäddan är kvar i Bökås" – minnen inför försäljningen | Höglandsnytt
Nyheter Sävsjö

”Gammelgäddan är kvar i Bökås” – minnen inför försäljningen

”Gammelgäddan är fortfarande kvar” i gölen vid Bökås, mindes en nostalgisk Bengt Antonsson (fp) inför beslutet om försäljning av gården Bökås till Göteborgsmiljardärer vid Sävsjös senaste fullmäktigemöte i måndags.

[adrotate banner=”6″]
Bengt Antonsson berättade målande om sina minnen som lärare i Rörvik och stunderna vid den kommunägda gården Bökås. Särskilt om en gnistrande vinterdag med barnen på utflykt.
”På den tiden alla barn hade längdskidor och de orkade åka”, sa Bengt Antonsson och berättade om de många dagsutflykterna
”Det är mycket man kan studera i Bökås. Mycket blommor, rikedom av lövträd och göl att fiska i men gammelgäddan är fortfarande kvar”.
Bengt Antonsson fortsatte berätta om hur intresset för att sköta om Bökås falnade i slutet av 1990-talet och hur det redan i början av 2000-talet skapades enighet om att sälja gården.

Banken sade nej

Rörvikspolitikern Per Danielsson (kd) tog upp den ännu tidigare historien om Bökås. Hur marken styckades av på 1500-talet från tidigare ödemark och allmänning. Hur marken bebyggdes på 1600-talet. Hur fastigheten blev gård och militärboställe på 1700-talet. När en torpare på Bökås ville köpa gården i början av 1900-talet sade banken nej till lån.
Istället blev det dåvarande Hjälmseryds kommun som köpte gården 1917.
Per Danielsson som gärna plockar svamp på Bökås marker ställde sig bakom försäljningen men visade ett visst missnöje.
”Roligast hade varit om Bökås ägts och brukats av bygdens folk.”

Stig Hagelvik (c) som var emot försäljningen berättade hur skog sålts med jämna mellanrum för att ge pengar till kommunen. Hur en avverkning gav gårdsbelysning i Hjälmseryds kommun och senare också i hela Sävsjö kommun.

[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook