”Gån man ur huse, rädda vårt dricksvatten, rädda Vättern”

”Vi lever i ofrid, anfallna av både svenska och utländska krigsmakter! Slaget om Vätterns vatten är här och vårdkasar kommer att brinna den 7 oktober; runt om vår älskade sjö. Wilhelm Moberg skrev i romanen ”Rid i natt” om vårdkasar i ett Sverige på 1600-talet för att kalla samman småländska bönder till försvar mot övermakten.”

Nu tänder vi kasarna på nytt för att kalla till försvar mot militarismen och tankarna på att använda Vättern som ett skjutfält för både svensk och utländsk militär. Vättern med sitt dricksvatten till en kvarts miljon människor runt hela sjön kommer att allvarligt smutsas ned av ammunitionen från stridsplanen; för att inte tala om alla problem som bullret skapar. Ordet vårdkase är fornsvenska och sammansatt av varde/vårde, ”vakt” samt kasi, ”hög” eller ”stapel”. Vårdkasarna utgjorde ett uråldrigt optiskt signalsystem som sträckte sig från Blekinge till Stockholms norra skärgård över Åland till finska kusten mot Karelen. De har troligen använts i nära 1000 år.

I landskapslagarna under medeltiden finns föreskrifter om strandvaktens organisation och vårdkasarna. Nu lutar vi oss mot den folkliga traditionen att genom eldar varna varandra för fara. Nu kommer vårdkasarna att brinna runt Vättern och minna om den folkliga kraft som finns i att gå samman. Nu gäller det att rädda Vättern! Gån man ur huse, rädda vårt dricksvatten, rädda Vättern!

BerntHans Mannefred 02

Bernt Lindqvist, f.d. teaterchef, Jönköping
Hans Mannefred, folkbildare och fristående samhällsdebattör, Jönköping

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]


Publicerat

i

,

av

Etiketter: