Debatt

Ge alla 17-åringar sommarjobb


[adrotate banner=”27″]
”Det är oroväckande att antalet sommarjobb minskar, det innebär att allt färre ungdomar får en fot in i arbetslivet”, säger Terés Eriksson, ungdomshandläggare på LO-distriktet i Jönköpings län, i ett debattinlägg där LO föreslår att Jönköpings läns kommuner ska garantera alla 17-åringar sommarjobb.
[adrotate banner=”27″]
Efter att ha ökat flera år i rad minskar nu antalet lediga sommarjobb för unga. Det visar nya siffror från LO. Bilden bekräftas också av de fackliga uppsökare som i LOs sommarkampanj ”Facket på sommarjobbet” som i två veckor besökt arbetsplatser med sommarjobbande ungdomar i Jönköpings län.

För andra året i rad har LO sammanställt statistik om antalet lediga sommarjobb som anmälts till Arbetsförmedlingen. Inför sommaren 2014 anmäldes 50 077 sommarjobb. Det motsvarar 4,1 jobb per 100 unga i åldern 15 till 24 år, jämfört med 4,4 jobb per 100 unga i fjol. Sammanlagt handlar det om 4 668 sommarjobb i landet som försvunnit, jämfört med förra året. Siffrorna visar tydligt den hårda konkurrens som råder om feriearbeten.

Vi vill nu se att Jönköpings läns kommuner garanterar alla 17-åringar ett sommarjobb i sina hemkommuner.. Att få ett sommarjobb innebär för många unga den första kontakten med arbetslivet och en viktig möjlighet att samla erfarenheter och knyta kontakter inför framtida jobbsökande.

Terés Eriksson, ungdomshandläggare på LO-distriktet i Jönköpings län
[adrotate banner=”108″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook