Höglandet

Gillar du konspirationsteorier? Då är det stor fest idag


”United states of unconsciousness”. Titta mer på TV! Tro på allting! Lär dig ingenting! Under tisdagen firas Källkritikens dag.

I en satsning på ämnet konspirationsteorier uppmärksammar nu Statens medieråd två poddar under Källkritikens dag. Till satsningen hör även att ta fram ett metodmaterial med fokus på modern mytbildning.

På nätet florerar en mängd teorier och idéer som kvalar in under begrepp som lömska fakta, konspirationer och falska nyheter. Enligt en undersökning som opinionsföretaget YouGov gjort på uppdrag av Metro tror nästan 50 % av svenskarna att det finns hemliga, icke-statliga, sällskap som är så mäktiga att de kan kontrollera den politiska utvecklingen i olika länder. Samma undersökning visar att nästan en tredjedel av svenskarna tror att staten styr vad svenska medier publicerar.

– När den här typen av spekulationer florerar i samhället vill vi erbjuda den vuxna målgruppen djuplodande material om konspirationsteorier. I sin tur har de möjlighet att utbilda barn och unga. Vi producerar materialet inom ramen för vårt No hate-uppdrag, som syftar till att stärka barn och unga på nätet, säger Helena Dal, verksamhetschef för Information och vägledning vid Statens medieråd, i ett pressmeddelande.

I avsnitten i podden diskuteras ämnet under ledning av journalisten och författaren Lisa Bjurwald medan svaren levereras av folkbildaren Maria-Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski. Poddarna belyser bland annat varför 9/11 blivit en mytomspunnen händelse, hur fluorskräcken resulterat i en dramatisk hälsoförsämring och varför folkgrupper utsätts för konspirationsteorier. Avsnitten riktar sig till lärare, föräldrar och andra vuxna, med konkreta tips om hur man kan agera för att utbilda barn och unga i ämnet konspirationsteorier.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook