Glöd inte den gökunge som kallas EU! | Höglandsnytt
Debatt

Glöd inte den gökunge som kallas EU!

Vid onsdagens fullmäktigesammanträde i Vetlanda debatterades regionbildningen. Många var de talare som förespråkade en Smålandsregion vilket senare även blev Vetlanda kommuns svar till Landstingsfullmäktige.

Påbudet att bilda större och slagkraftigare regioner kommer ursprungligen från EU. Syftet är att få större underlag för effektivare infrastruktur, hälso o sjukvård, utbildning samt främja kulturen i området. Det ska bildas ett Regionfullmäktige med egen beskattningsrätt och direktval.

Vissa ledamöter i fullmäktige undrade lite hur det blir med vanligt folks inflytande (demokrati) om det blir större avstånd till regionfullmäktige än vad det är till dagens landsting.

Svaret kan man läsa i informationen om detta påbud; “Genom direkta val stärks medborgarnas inflytande över vardagens frågor och demokratin kan fördjupas och utvecklas”.

Med tanke på att de politiker som vi väljer till detta regionstyre är längre ifrån oss än nu, så är denna utsaga fullständigt felaktig.

Om vi tänker till lite så är ursprungsförslaget från EU ett sätt att splittra inom nationerna i EU. EU vill försvaga staternas suveränitet och bestämmanderätt. På så vis marginaliseras i detta fallet Sverige och EUs makt ökar.

Visst behöver vi starka regionala marknader i Sverige, men att sända iväg möjligheten till starka krafter långt borta som ska avgöra vår möjlighet att påverka vår framtid blir inte bättre för dig och mig här i Vetlanda.

Korruptionen och byråkratin inom EU betalar vi alldeles för mycket till redan. Vi ser också hur EU redan krackelerar när det gäller att klara ekonomin i södra Europa. Stormaktshungriga personer har det genom århundradena funnits gott om och det har hittills aldrig gått väl.

Visst kan vi ha en Smålandsregion för att stärka vår identitet men tänk ett steg vidare och göd inte denna gökunge som kallas EU! Notan blir bara större med tiden.

LARS-OLOF REINFELDT

Vetlanda

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook