GODKÄNT och BEDRÖVLIGT – Hedbergs dom över Vetlanda BK | Höglandsnytt
Bandy Krönika Småland Toppnyheter Vetlanda

GODKÄNT och BEDRÖVLIGT – Hedbergs dom över Vetlanda BK


Vetlanda BK har snittat en poäng per match. Klart godkänt, skriver bandyexperten Leif Hedberg i en bandykrönika. Men det finns flera saker som måste förbättras.

Och det snittet förbättras annandag jul då man möter Åby/Tjureda borta. För övrigt tredje bortamatchen i rad. Därefter återstår tolv omgångar, varav VBK har åtta hemmatcher och bara fyra på bortaplan. Vilket bör tala för de gulsvarta.

Men återigen? Vad sysslade seriemakarna med den där fredagskvällen på puben? Snurrade man flaskan? Det talar ändå onekligen för att VBK bör ta 26 poäng. Och det skulle innebära plats 7-8 om man tittar några år tillbaka.

VBK har gjort några kanonmatcher. Västerås hemma samt Bollnäs och Villa-Lidköping (trots förlust) borta är tre sådana. Bottenmatcherna får väl ses vara Sirius hemma då man inte hade många rätt.

Man lider dock av två tre saker:
Målgörandet. Visserligen är det utspritt. Fem spelare har gjort mellan sex och åtta mål. Färske landslagspelaren Pontus Vilen leder den interna VBK-skytteligan på åtta gjorda mål. Lika många som Filip Bringe i bottenlaget Åby har gjort. Här borde VBK haft någon som gjort 13 mål – minst. Man hade kanske inte behövt en Joakim Andersson eller Christian Mickelsson i laget. Det hade räckt med Hammarbys Ted Bergström som ju fick lämna Västerås inför den här säsongen.

Hörnskyttet: Förbättrades visserligen radikalt mot Frillesås då man gjorde tre hörnmål, men övrigt är hörnskyttet rent bedrövligt. Man har ett par storskyttar i laget. Problemet är att de knappt får någon istid, Pontus Nordström och unge Isak Karlsson. Nu kan de visserligen inte ges istid bara för att de ska vara på isen då det blir hörna. Och därmed vara kvalificerade som skyttar. Men jag saknade en sådan spelare som Isak Karlsson mot Frillesås – då det ändå blev några hörnmål. Det vore en ypperlig match att matcha honom i. Då spelade man istället Patrik Johansson som var en av få spelare som gick mållös av planen. Just Johansson är en gåta för sig. Han har spelat färre än hälften av matcherna hittills. Sex av 13. Varför har han inte spelat fler? Visst har han varit skadebenägen och haft problem, men inför de flesta matcher har ledningen deklarerat att samtliga spelare är tillgängliga. Ändå har inte det fd Rysslandsproffset funnits med. Platsar han inte? Är det är värvarflopp VBK gjort?

Utvisningarna: VBK har dragits på sig 390 minuter och där toppar man elitserien. Topplagen Villa-Lidköping och Edsbyn har dragits på sig 290 – tillsammans! Nu senast avgjorde Hammarby med 5-3-målet då en VBK-spelare, Albin Renholm, satt på botbänken under slutminuterna. Visst, det finns konstruktiva utvisningar. Utvisningar man måste ta. Utvisningar man tar för laget. Men av VBK:s 390 minuter är det alldeles för många onödiga utvisningar

Jag har många gånger hittills fått äta upp att jag tippade VBK på plats 12-13 vilket skulle innebära kval för att hänga kvar. Visst man ligger sjua, men man har i skrivande stund bara tre poäng ner till kvalplatsen där i skrivande stund Vänersborg återfinns. Vinner Vänersborg sedan mot Edsbyn skiljer det bara två poäng ner till AIK och kvalplatsen för VBK.

Så även om VBK-spelet till och från visat att man hör hemma i topp-tio ska man ändå inte ropa hej. Men med nivån man hade mot Västerås och Bollnäs så kan det bli betydligt bättre än så. Upp till bevis.

LEIF HEDBERG

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook