Nässjö Nyheter Vetlanda

Granskning visar: flest fattiga barn i Nässjö och Vetlanda

Flest fattiga barn i länet finns i två stadsdelar i Nässjö och en i Vetlanda, enligt en sammanställning av statistik utförd av Sveriges Radio.

Den så kallade barnfattigdomen har uppmärksammats de senaste dagarna.
Enligt statistik på postnummernivå står det klart att i två stadsdelar i Nässjö och en i Vetlanda räknas tre av fyra barn som fattiga.

Den beräknade fattigdomen är dock relativ och fattig anses den familj som har mindre än 60 procent av medianinkomsten i Sverige.
En typisk ”fattig” familj har en arbetslös förälder, är av utländsk bakgrund och bor i hyrd lägenhet.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

11 Comments

 1. Enligt Reinfeldt så existerar fattigdom bara i U_Länder??? Så den här utredningen måste vara missvisande enligt Alliansen…. Hört det på Radion i dag :))))))

 2. De är så fattiga att man måste stjäla en 3-årings cykel! Rent förjävligt!!!!! Dags att få upp ögonen politiker och sänk era löner och ge mer åtsfr fattige!!! se till att befolkningen har råd att leva!

 3. Med tanke på detta så är det angeläget att man snarast behandlar Vänsterpartiets och Miljöpartiets gemensamma motion som lämnades in 2011-09-07 ”Motion om åtgärder mot barnfattigdom”. Där vill vi att Vetlanda kommun kartlägger hur barnfattidomen ser ut i vår kommun, och att det utarbetas strategier för hur vi ska komma tillrätta med den barnfattigdom som finns. Dessutom vill vi att man ska utreda om det finns intresse från andra höglandskommuner att tillsätta en gemensam Barnombudsman. Denna fråga om barnfattigdom är viktig och borde stå högst upp på agendan. Vi pratar om en utsatt grupp som själva inte kan få sin röst hörd.
  Carina Strömäck
  Vänsterpartiet

  1. Tack för det enda vettiga inlägget hittills! Jag hoppas verkligen att motionen går igenom.

  2. Ja, det är för jäkligt när skattebördan är så tung att man sedan får leva i fattigdom. Allt för att du och dina partikamrater skall kunna sko sig. Välkänt att aktiva inom kommunistpartierna i Kina, Nord-Korea etc aldrig behövt svälta även om folket lider svårt. Att du inte har någon skam i kroppen förvånar faktiskt.

  3. Ja, jag hoppas också att vi kan få någon form av utredning gjord om barnfattigdomen i Vetlanda och vad man skulle kunna göra åt det hela. Vi vet att det finns intresse av gemensam barnombudsman för Höglandet (bl a från borgerligt håll i Nässjö!!) och det bör aktualiseras. Vi får se vad som händer med motionen till hösten och hur vi kan komma vidare med den men definitivt bör frågan upp igen.
   Ritva H
   Mp

 4. Då får vi väl vänta tills det ser ut som i Venezuela, Nordkorea och Kuba. Kanske kan vi hjälpa dem då?

 5. Carina Strömbäck, det du skriver är exakt vad jag själv också tycker. Därför ett stort tack för ditt inlägg och jag liksom Zctxs hoppas innerligen att motionen bifalles i Vetlanda Kommunfullmäktige. Om det sedan även tillsätts en gemensam barnombudsman så kommer jag att jubla av glädje, en riktig lyckodag kommer det att bli.

 6. I det fallet handlade det kanske om semester eller ej, i andra fall kan det handla om att ha råd med en ostbit på frukostbordet. Tro mig, JAG VET!

 7. innebär risker och begränsningar. De har sämre chanser att klara skolan och bryta ett utanförskap. Dessa barn löper större risk för psykisk och fysisk ohälsa. Enligt Rädda Barnens rapport Ung Röst där 25000 barn har svarat är 23% av flickorna och 24% av pojkarna oroliga för familjens ekonomi.
  SCB har rapporterat att barnfattigdomen har ökat. I dagarna står det i ett pressmeddelandande från Försäkringskassan bl.a – Andelen av barnhushållen med låg ekonomisk standard ökar i alla typer av hushåll mellan åren 2006 och 2011, mest för ensamstående med barn. Självklart måste våra kommuner agera för att säkerställa barns rättigheter och motverka konsekvenserna av barnfattigdom. En barnombudsman behövs verkligen!

 8. Det kan väl knappast ha undgått någon hur viktig barnfattigdomsfrågan är och hur farten på den negativa spiralen har eskalerat under de senaste åren. Under Almedalsveckan finns det många forum för diskussion och föreläsningar ett av de viktigaste att uppmärksamma är ”Barnrättstorget”. Utöver barnfattigdomen är barns rätt till skydd mot våld en viktig och aktuell fråga, jag vill poängtera vikten av civilkurage hos vuxna. Barn som bevittnar och utsätts för våld behöver oss. Dessa barn finns runt om oss, öppna ögonen och reagera som vuxen, som politiker och som tjänsteman/kvinna !

Kommentarer avstängda