Nyheter

Grova våldsbrott mot poliser – gäng döms för våldsamt upplopp på skola

Örebro tingsrätt har under fredagen avgjort ett mål som bland annat rör våldsamt upplopp i Hallsberg den 6 mars 2017. Tretton personer har stått åtalade för inblandning i det som hände den 6 mars. Elva av dessa har dömts för våldsamt upplopp. Av dessa elva personer har nio även dömts för försök till grov misshandel och en tionde för medhjälp till försök till grov misshandel.

Tio personer har även dömts för förberedelse till grov misshandel. Påföljderna för de som dömts varierar mellan ungdomsvård och ungdoms¬tjänst för de yngsta, till ett års fängelse för den 27-åring som tingsrätten anser ha varit anförare av det våldsamma upploppet.

På förmiddagen den 6 mars 2017 inträffade en incident vid Alléskolan i Halls­bergs kommun. En grupp ungdomar anlände till skolan. Såvitt framkommit har syftet varit att återta telefoner som vissa av dem blivit av med i samband ett bråk föregående fredag. Polis har varit på plats efter tips om att det kunde komma att bli oroligt. Närvarande poliser upplevde stämningen som hätsk. När ytterligare poliser har anlänt har gruppen sprungit från platsen. Därefter har tolv personer, i åldrarna 15 till 27 år, återvänt. Flertalet har varit maskerade. Kort därefter har gruppen kastat flaskor och stenar mot poliserna samt gestikulerat och ropat till poliserna. Tingsrätten har funnit att åklagaren lyckats bevisa att elva av dem har agerat på ett sådant sätt att de ska dömas för våldsamt upplopp.

Åklagaren har även åtalat tio, av de tolv som fanns med i folksamlingen, för
försök till grov misshandel då de tio har kastat stenar och flaskor mot polisen. Tingsrätten har funnit att åklagaren har lyckats bevisa att nio personer ur den gruppen har kastat stenar och/eller flaskor mot polisen. Därför döms de även för försök till grov misshandel. Tingsrätten anser inte bevisat att den tionde personen har kastat något mot polisen. Han har dock genom sin närvaro och sitt agerande stärkt de övrigas uppsåt. Han döms därför för medhjälp till försök till grov misshandel.

Slutligen har nio personer, som deltog i folksamlingen vid Alléskolan, samt
ytterligare en person stått åtalade för att de samlats vid den närliggande järnvägsstationen och där samlat ihop och plockat på sig stenar i syfte att återigen angripa polisen. Samtliga har dömts för förberedelse till grov misshandel.

Två av de som har varit inblandade vid händelserna den 6 mars har även, tillsammans med en tredje person som inte haft något med det våldsamma upploppet att göra, dömts för ett rån.

När tingsrätten har bestämt påföljden har domstolen tagit hänsyn till de dömdas varierande inblandning i det som skett och till deras ålder. Den äldsta, 27-åringen, som även har varit anförare av det våldsamma upploppet, döms till ett års fängelse. För de yngsta, de som har varit under 18 år gamla, har påföljden stannat vid ungdomstjänst eller ungdomsvård. Övriga, som har varit mellan 18 och 20 år gamla, har dömts till skyddstillsyn förenad antingen med samhällstjänst eller ett kortare fängelsestraff.

De poliser som blev utsatta för stenkastningen har tilldömts skadestånd om ett sammanlagt belopp på 44 000 kr.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook