Eksjö Nyheter

Gruppvåldtäkten kan nå Högsta Domstolen

Om hovrättens dom i målet om gruppvåldtäkten i Mariannelund överklagas finns det förhoppningar om att Högsta Domstolen ska kunna ta upp fallet.

Vanligtvis tar Högsta Domstolen bara upp fall för att skapa vägledning, så kallade prejudikat.
Både advokaterna och målsägarbiträdet Charlotte Bokelund menar, i samtal med Höglandsnytt, att gruppvåldtäkten i Mariannelund innehåller sådant som Högsta Domstolen bör ta upp.
Det gäller främst frågan om samförståndsbrott. Åklagarna har velat få de åtalade dömda för varandras brott, det vill säga att också dem som inte fullbordade påtvingat samlag med tvåbarnsmamman men bara stod bredvid eller höll fast också ska dömas för grov våldtäkt. Eksjö tingsrätt gick inte helt på åklagarnas linje i sin dom. Frågan är nu hur hovrätten ställer sig – i vilket fall som helst lär någon av parterna i målet inte bli nöjd.
Charlotte Bokelund jämför med ett bankrån där alla inblandade (medhjälpare såväl som den som utför rånet) döms för rån.
Charlotte Bokelund berättar också för Höglandsnytt att hon ska använda sig av ny rättspraxis som kommit genom andra hovrättsdomar.

Hovrättens dom i Mariannelundsfallet kommer också att innebära ett ställningstagande när det gäller bevisnivån i våldtäktsfall. Något som skulle kunna tänkas viljas ta upp av Högsta Domstolen, enligt några advokater som Höglandsnytt talat med.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook