Nyheter

Gruppvåldtog full kvinna – spärras in på psykanstalt


Stockholms tingsrätt dömer tre personer för grov våldtäkt i Björns trädgård på livsfarliga Södermalm i Stockholm.

Tingsrätten har nu meddelat dom i ett mål om grov våldtäkt. Tre män döms enligt den nya sexualbrottslagen som bygger på frivillighet. Två av dem döms till fängelsestraff medan den tredje döms till rättspsykiatrisk vård.

Händelsen inträffade i november 2018 i Björns trädgård på Södermalm i Stockholm. Tre män utsatte en sen kväll en kvinna för flera sexuella handlingar. Polisen lyckades gripa männen direkt efter händelsen. Männen har i rättegången påstått att kvinnan deltog frivilligt i den sexuella aktiviteten. Enligt tingsrätten var kvinnan dock på grund av berusning i en s.k. särskilt utsatt situation.

Rättens ordförande chefsrådmannen Erik Lindberg säger i en kommentar:
– En person som befinner sig i en särskilt utsatt situation kan enligt den nya sexualbrottslagen aldrig anses delta frivilligt i en sexuell handling. En sådan person har nämligen klart begränsade möjligheter att freda sin sexuella integritet. I målet var det uppenbart att männen på ett otillåtet sätt utnyttjade den uppkomna situationen.

Våldtäkten har bedömts som grov eftersom det var flera personer som förgrep sig på kvinnan. Tingsrätten dömer två av männen till långa fängelsestraff om 5 år 3 månader respektive 4 år 3 månader efter avdrag för ungdomsrabatt i det senare fallet.

Påföljden för den tredje personen har bestämts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning eftersom han lider av en allvarlig psykisk störning. De tre männen utvisas också från Sverige och förbjuds att återvända hit på 15 år. Männen ska också betala 205 000 kr i skadestånd till målsäganden. Tingsrätten är enig.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook