Eksjö Höglandet Nyheter Vimmerby

Gryningspyromanen misstänkt igen – försökte bränna ner kommunhus

En 54-årig man i Västmanland åtalas för två fall av grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand samt grovt hot mot tjänsteman. Brotten begicks i Arboga och Köping 2017 och januari 2018. Mannen är tidigare dömd för att ha anlagt bränder.

Åtalspunkten avseende branden i Köping gäller en gärning i början av december 2017, i lokaler där socialförvaltningen har sitt kontor. Mannen har enligt åtalet krossat en fönsterruta till kontorslokalen, och därefter hällt in vegetabilisk olja samt ett brinnande föremål. Branden slocknade av sig själv och det uppstod endast mindre skador. Men det har förelegat en risk för omfattande förstörelse av fastigheten och för människors liv eller hälsa.

Den andra åtalspunkten gäller en anlagd brand på midsommardagen 2017 i en äldre träbyggnad i centrala Arboga. Även i detta fall har gärningsmannen krossat en fönsterruta och därefter tänt eld i ett skåp i lokalen. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka elden, men det har förelegat en fara för omfattande förstörelse av byggnader och människors liv eller hälsa.

Åtalet omfattar även andra brott, bland annat hot mot personal vid socialförvaltningen. Bevisningen består bl.a. av tekniska fynd på brottsplatserna, förhör med ett flertal personer samt fynd som gjorts i den tilltalades telefon m.m.

Den 54-årige mannen har varit frihetsberövad som anhållen och häktad sedan den 17 januari 2018. Mannen misstänks för att ha bränt ner Emils snickarbod i Katthult och Ösjöfors handpappersbruk för drygt tio år sedan men har aldrig kunnat lagföras för brotten.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook