Jönköpings län

Gud är död – lokal riksdagsledamot vill avskaffa religionsundervisning

Den lokale riksdagsledamoten Peter Persson (s) från Jönköping vill avskaffa religionsundervisningen i skolan och lutar sig mot nyliga framsteg inom naturvetenskapen som motbevisar guds existens.

”Genom den så kallade Higgspartikeln har ännu ett avgörande steg tagits mot ett vetenskapligt bevis på att Gud inte existerar och har skapat universum. Likaså får det väl ändå anses vetenskapligt bevisat att människan inte har någon osynlig ”själ” och att det inte finns något liv efter detta”, skriver Peter Persson i en s k fråga till utbildningsminister Jan Björklund (fp).
Frågan är vad utbildningsministern vill göra för att krympa ”gudsundervisningen” till förmån för ”higgsundervisning”.

Peter Persson menar att undervisning i religion kan göras inom ämnena samhällskunskap, historia och filosofi.
”Sekularisering bör nu slutföras. Kyrkan har historiskt kontrollerat undervisningen för att upprätthålla sina ovetenskapliga trosföreställningar och dogmer. Samhället och skolan bör bli fullständigt neutrala i förhållande till individernas trosuppfattningar”, anser Peter Persson och kallar Bibeln och Koranen för berättelser utan naturvetenskapligt förklaringsvärde.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

16 Comments

 1. Är det inte viktigt med religion så många olika kulturer som finns här? Om människor ska förstå varandra är det väl det sämsta man kan göra att ta bort religionen i skolan? Tror ni på fullaste allvar att alla blir ateister nu då?

 2. Peter Persson har sagt så mycket dumt redan tidigare, så detta är bara en följdriktig fortsättning.
  Låt var och en bli salig på sin tro. När fan blir gammal blir han ändå religiös.
  Religionen har ändå haft en så avgörande inverkan på historien att den aldrig kan negligeras.

 3. Visst har religion haft en stor inverkan under historiens gång, det ska absolut inte glömmas, men är det en positiv inverkan den har haft med allt sitt förtryck, torterande, mördande och inspiration till hat?

  Räcker väl och kolla sen dag ett fram tills idag hur ”positiva” religionerna har varit för människor. vore väl bra om vi kunde börja jobba så att religion får ett svagare fäste i vårat samhälle.

 4. Han säger aldrig att den ska negligeras, tvärtemot säger han att den ska ingå i filosofin, samhällsvetenskapen och historian, det är väl ändå lämpligt?

 5. Religion av vilket slag det än må vara så är det av ondo. Det är förljugenhet av allra värsta slag, krig och elände världen över.

 6. ”Död” mig veterligen har han aldrig levat, finns andra fördelar att låta massorna följa regler ur hittapåboken för att styra och få total makt över dom.

 7. Det var på tiden dom tog bort religion.
  Dom kan ju sätta in så folk lär sig lite om all religion i historian istället.

 8. Helt klart är väl att i dagens moderna samhälle så har religionen spelat ut sin roll . Historiskt sett ligger religionen bakom krig och elände världen över.
  Trots att vi skriver år 2013 styr religion fortvarande mycket av samhällsstrukturen. Det finns exempelvis kommuner där man överväger att servera muslimska barn skollunch med halalslaktad kött. Skulle någon politiker yttra något mot denna religiösa uppfattning så är media där direkt med artiklar om att politikerna inte bryr sig ett dugg om den muslimska minoriteten.
  I ett helhetsperspektiv behövs en öppen debatt kring religionens roll i samhället speciellt när allt fler kulturer blandas i det svenska vardagslivet. Varje individs rätt till trosuppfattning har vi genom religionsfriheten men hur mycket ska detta påverka samhällsfunktionerna ??

 9. Tänk om Peter Persson sagt samm sak om Muhammed, då hade Muslimerna gjort uppror i Sverige och byalagen i alla små samhällen hade anordnat fackeltåg i sympati för Muslimerna.

Kommentarer avstängda