Gud bevare kor och bönder för jord bruksbyråkrater | Höglandsnytt
Nyheter

Gud bevare kor och bönder för jord bruksbyråkrater

Kossan 342 i Mjösjö mellan Vännäs och Bjurholm mumsar förnöjt i sig hötapparna på foderbordet, medan Henning Andersson, hennes rättmätiga ägare, förlorar 6 000 kronor i jordbruksstöd på grund av kossan 342s slarv med den gula id-brickan.

Det var i början på oktober, någon dag efter det att 342 och hennes 30-tal kokompisar trippat in för vinterboende i ladugården, som länsstyrelsens speciella kontrollant kom på besök.

Jo så var det, 342 hade gnuggat sig, kanske mot ett träd, kanske mot en  kokompis så att det ditmålade id-numret hade nötts bort.

Att hon hade ägarens SE-nummer kvar på den gula id-brickan i ena örat hjälpte inte.

Inte blev det bättre av att såväl kossorna 309 och 398 bara hade en med tusch handskriven, alltså ingen originalbricka, i sina öron. Tre procent av stödpengarna gick därmed åt skogen.

”Brottet” rubricerades på byråkratspråk som överträdelse av tvärvillkoren.

Henning Andersson har överklagat beslutet till Jordbruksverket. Han menar att pengarna trots allt inte är det viktigaste, det handlar mera om en principsak.

”De får inte ha så här konstiga regler”, säger han.

Han anser att det är omöjligt att kunna kontrollera 30-talet dikor med kalvar ute på bete varje dag och då kunna upptäcka om någon tappat bort, eller gnuggat bort sitt id-nummer.

Att därute sedan försöka sätta dit en ny bricka på en ko som väger 600- 700 kilo och dessutom är skräckslagen för tången som brickan ska sättas fast med är inte det enklaste, säger han till vk.se.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook