Ekonomi Jönköping

GULD! Familjen som fick pengar för att bo på hotell

En familj i Jönköping var tvungna att lämna sin lägenhet en natt på grund av saneringsarbete. Familjen tog in på hotell helt ovetande om hyresvärdens ersättningslägenheter. Efter kontakt med Hyresgästföreningen gick hyresvärden med på att ersätta familjen.

Hyresgäster med en lägenhet i Jönköping fick information om att de behövde flytta ut under tiden lägenheten sanerades och tog in på hotell. Vad hyresgästerna inte visste var att hyresvärden hade flera fullt möblerade lägenheter redo.

– Hyresgästerna hörde av sig till mig när de förstod att de inte skulle bli fullt ersatta för kostnaderna av hotellövernattningen, säger Mariana Lesic, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

Enligt hyreslagen är inte hyresvärden skyldig att ordna en ersättningslägenhet vid exempelvis en renovering. Däremot har hyresgästen rätt till en hyresnedsättning för de dagar hyresgästen inte kan nyttja sin lägenhet.

Hyresgästerna i Jönköping fick efter kontakt med hyresvärden en ersättning om 351 kronor, vilket var den uträknade dygnhyran. Hyresgästerna hörde av sig till Hyresgästföreningen som kontaktade hyresvärden.

– Eftersom hyresvärden hade ersättningslägenheter och menade att han informerat hyresgästerna om dem, blev det ett svårt dilemma. Hyresgästerna kände sig besviken på hur det hela gått till och till slut erbjöd sig hyresvärden genom goodwill utöka ersättningen. Det slutade med att hyresgästerna fick ytterligare 500 kronor i hyresnedsättning, säger Mariana Lesic.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook