Ekonomi Höglandet Jönköpings län

Hade 228 kg hasch i golvet – enormt narkotikatillslag

Tullverket har i två ärenden upptäckt totalt 228 kilo narkotika gömt i lasten. Två personer i 40- respektive 60-årsåldern har nyligen dömts av Ystad tingsrätt till sju år och tio månader fängelse vardera. Hovrätten över Skåne och Blekinge sänkte straffet för en av de åtalade till fem år och fyra månaders fängelse för grov smuggling av narkotika.

I slutet av maj 2016 kom en slovenskregistrerad lastbil med tillkopplad trailer från Tyskland till Trelleborg. Där plockades ekipaget ut för tullkontroll. Enligt frakthandlingar över godset skulle den legala lasten innehålla stålkonstruktioner och var på väg till Norge. Tullpersonalen fattade misstankar om att det kunde finnas narkotika gömt i trailern och inledde en spaningsinsats på lastbilsekipaget som fick åka vidare till Norge.

Norr om Oslo lossades den legala lasten. Det observerades att från trailern lastades säckar in i en mötande bil. Det resulterade i att även mottagarna av narkotikan kunde gripas. Genom Tullverkets samarbete med norsk polis påträffades 100 kilo cannabis i den mötande bilen i Norge. De två förarna av lastbilen identifierades och det beslutades att ekipaget får fortsätta sin körning som senare slutade i Nederländerna.

I juni 2016 kommer samma personer med samma slovenskregistrerade lastbil och trailer från Tyskland till Trelleborg. Även denna gång är den legala lasten på väg till Norge. Vid tullkontroll av trailerns golv under den legala lasten påträffar tullpersonalen totalt 128 kilo narkotika som bestod av 45 kilo cannabis, 80 kilo cannabisharts och 3 kilo kokain.

Under utredningen har Tullverket samarbetat med Polismyndigheten både i Slovenien och i Norge. Det finns även kopplingar till andra beslag med samma modus. Narkotikan värderas till över 26 miljoner kronor i missbrukarledet.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook