Eksjö Höglandet

Hade BLODPROPPAR I LUNGORNA – Fick inte vara kvar på Höglandssjukhuset


Nu anmäls Höglandssjukhusetefter allvarlig vårdmiss.

En patient med blodproppar i lungorna bedömdes kunna återgå till hemmet, men skulle enligt rådande rutiner lagts in för observation. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Anmälan gäller en patient som sökte akutmottagning på grund av plötsligt insättande andfåddhet och smärtor vid djupandning. Patienten genomgick en röntgen av lungornas blodkärl som visade på blodproppar.

Behandling sattes in och sjukvårdspersonal bedömde att patienten kunde återgå till hemmet. Ett dygn senare sökte patienten akut igen på grund av fortsatta smärtor och lades då in för vård.

”Enligt rådande rutiner så skulle patienten ha lagts in och observerats redan vid det första besöket, för att kontrollera såväl behandling som dess effekter. I detta fall drabbades inte patienten av några komplikationer”, kommunicerar Elin Roos af Hjelmsäter,
chefsläkare på Höglandssjukhuset och ansvarig för lex Maria, i ett pressmeddelande.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook