Jönköping Jönköpings län

Hade mycket ont – cancersjuk fick inte komma till läkare på över ett år


I över 1,5 år gick den cancersjuka med smärtor och väntade på att få komma till en planerad läkarkontroll. Det fanns ett problem. Läkarna hade glömt bort patienten.

En patient med cancer kallades inte till planerad kontroll. Sjukvårdsledningen inom region Jönköpings län anmäler nu händelsen för granskning hos Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.
Personal på Ryhov har själva utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar nu sitt öde i händerna på Ivo.

Anmälan gäller en patient som var under kontroll efter operation av cancer. Efter besök i november 2014 planerades nästa besök till sex månader senare.

”Brister i den administrativa hanteringen gjorde att patienten inte kallades till detta besök. När patienten i juni 2016 sökte vård på sjukhuset på grund av smärtor visade utredningen spridd cancer. Om kontroller utförts som planerat hade patientens återfall i cancer möjligen kunnat diagnosticerats tidigare. Det är svårt att bedöma om tidigare behandling av återfallet kunnat påverka sjukdomsförloppet”, säger Axel Ros, chefläkare och ansvarig för lex Maria i region Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook