HAGELGEVÄR – Mordrånarna dömda till fängelse | Höglandsnytt
Ekonomi Nyheter

HAGELGEVÄR – Mordrånarna dömda till fängelse

Tingsrätten i Hässleholm har nu meddelat dom i ett mål om försök till mord och försök till grovt rån.

Två av de personer som åtalades för inblandning i en skottlossning i Hembygdsparken i Hässleholm i somras har dömts för försök till grovt rån. En 18-åring döms till ett års sluten ungdomsvård och en 19-åring döms till ett år och sex månaders fängelse.

Vad gäller den 22-årige chauffören har tingsrätten inte ansett att han på något sätt deltagit i planeringen av det tilltänkta rånet och inte heller haft vetskap om att de två andra gärningsmännen planerade att gemensamt utföra ett rån. Han frikänns därför för försök till grovt rån.

Händelsen inträffade i Hembygdsparken i Hässleholm kvällen den 16 juli 2017 där en person blev skjuten med ett hagelgevär. 18-åringen åtalades för bland annat försök till mord medan 19-åringen åtalades för försök till grovt rån.

Tingsrätten har funnit att det är utrett i målet att 18- och 19-åringen tillsammans och i samförstånd har försökt att råna målsägande samt att målsägande i anslutning till rånförsöket blivit skjuten med ett hagelgevär. Tingsrätten delar åklagarens uppfattning om att det var 18-åringen som avlossade skottet. Tingsrätten har däremot inte ansett det bevisat att 18-åringen haft uppsåt att döda målsäganden och han fälls därför inte för försök till mord.

18-åringen ska betala 79 147 kr i skadestånd till målsägande varav 44 147 kr solidariskt med 19-åringen. Försvararnas och målsägandebiträdets ersättningar uppgår till sammanlagt drygt 610 000 kr, en kostnad som skattebetalarna står för.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook