Debatt

”Håkan Jansson självgodhetens banérförare”

Håkan Jansson (M) framträdde på onsdagen (19/10) i svt-smålandsnytt som självgodhetens främste banerförare när han konstaterar att ”Jönköpings län klarar sig bäst på egen hand”.

Samtidigt odlar han Jönköpingssyndromens mindervärdighetskomplex genom att konstatera ”Det är väl ingen som tror att Jönköping kommer bli metropol i en region med Östra Götaland”.

Detta är verkligen häpnadsväckande uttalanden av en av länets främste representanter den nyvalde ordföranden i landstingsstyrelsen, vilket vittnar om både dålig insikt och tvivelaktig framtidsinriktning. I ett regionaliserat Sverige är S, M och SDs omhuldade isolering och marginalisering av Jönköpingsområdet i en miniregion Jönköping direkt kontraproduktivt och klart utvecklingsfientligt.

De flesta av länets kommuner vill enligt svaren på regionremissen ha en regionförstoring där Jönköpings nuvarande län ingår. Majoriteten i sju kommuner vill börja med miniregion Jönköping för att i ett andra steg göra en regionförstoring samtidigt som en betydande minoritet i de flesta av dessa kommuner förordar en regionförstoring redan från början. Majoriteten i sex kommuner önskar regionförstoring redan från starten och de varnar klart för de negativa konsekvenserna som en miniregion Jönköping innebär. För att få majoritet i de sex kommunerna har även representanter för S och M röstat för regionförstoring.

Dessa fakta tycks parlamentariska gruppens ordförande Anders Karlgren (M) ha svårt att ta till sig när han i länsmedia under veckan kommenterat kommunernas remissvar angående regionbildningen. Verkligheten är isolerings- och marginaliseringsförespråkarnas (S, M. SD) främsta motståndare just nu.

Dessutom är det inte möjligt med något andra steg när övriga län under hösten 2011 gör sin regionformering i ansökan/avsiktsförklaring till regeringen. Genom miniregion Jönköping spelar S och M effektivt bort alla möjligheter för Jönköping att kunna bli det naturliga centrum för den nya regionen och länet.

Grundläggande för en regionbildning är befolkningsstorlek cirka en miljon samt universitet och regionsjukhus inom de nya framtidsregionerna. Inget av dessa grundkrav uppfyller miniregion Jönköping.

Visst blir det lite färre landstings/regionråd i Östra Götaland än i miniregion Jönköping. Detta faktum borde inte få fortsätta att förblinda länets S och M till den milda grad att de mot bättre vetande fortsätter att driva förverkligandet av miniregion Jönköping.

Dags att återvända till verkligheten S och M och rikta blicken mot framtiden och delta aktivt i formandet av Region Östra Götaland inför valet 2014 eller 2018. Att i största enighet med länets KD, C, FP, MP och V och tillsammans med övriga berörda län lämna denna gemensamma ansökan/avsiktsförklaring till regeringen under denna höst 2011.

ESSE PETERSSON (FP)Landstings- och regionpolitiker

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook