Höglandet Nyheter

Hallpressen hotade med sparken – anställda måste skriva på avtal

Hallpressenägda Västgötatidningar tvingade de anställda journalisterna att förhandla bort sin upphovsrätt mot en schablonersättning. Skrev inte journalisterna på det så kallade fulavtalet hotades de med sparken, rapporterar Smålands Folkblad. En jurist på Journalistförbundet ogiltigförklarar avtalet.


Bakgrunden är att Hallpressen (där också Smålandstidningen och Vetlandaposten ingår) kan tänka sig vilja ha ett fritt utbyte av texter och bilder mellan de olika tidningarna i koncernen. För det ska journalister och fotografer få extra betalt men det vill inte Hallpressen ge.
Hallpressen står inför ett sparpaket som motsvarar 32 miljoner kronor och neddragningar på personalsidan är att vänta. En reportertjänst på Sävsjöredaktionen har redan tagits bort.
När Hallpressen lade fram avtalet där upphovsrätten var borttagen och ersatt med en schablonsumma på 2000 om året protesterade facket.
Då hotade Hallpressen med att säga upp alla anställda, bilda ett nytt bolag och låta dem söka nya jobb där, rapporterar Smålands Folkblad.
”Vi kände att vi inte hade något val, att alternativet hade blivit en ännu obehagligare situation”, säger klubbordförande Marianne Carlsson till Smålands Folkblad.
Journalistförbundets jurist Olle Wilöf menar att avtalet inte är giltigt: det förhandlades fram under hot och innehåller sådant som borde förhandlas fram centralt.
Avtalet ger Hallpressen rätt att sälja bilder och texter till vem som helst.
”Vi följer journalistavtalet”, säger vd Roger Jonsson till Smålands Folkblad.
Samtidigt som sparpaketen läggs, anställda hotas och neddragningarna kommer har Hallpressens ägare belönats med kunglig medalj för sin entreprenörsgärning.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

Kommentarer avstängda