Ekonomi Eksjö Höglandet Nässjö Vetlanda

HÄLSOTRENDEN är en MYT – Ingen vill ha grönsaker och frukt

Trots den starka hälsotrenden är svenskens konsumtion av frukt och grönsaker alldeles för låg. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter 500 gram frukt och grönsaker per dag, men genomsnittssvensken äter bara 362 gram. Skillnaderna mellan de grupper som äter minst och de som äter mest är mycket stora. Det visar ”Frukt och Grönsaksrapporten 2017” som tagits fram för det nystartade initiativet Kostministeriet.

Den gröna trenden avspeglas inte fullt ut i den faktiska konsumtionen. En stor undersökning som gjorts av Kairos Future på uppdrag av Kostministeriet visar att genomsnittssvenskens konsumtion av frukt och grönt fortfarande är för låg i förhållande till rekommendationerna.

– I undersökningen frågade vi över 10 000 svenskar om deras kostvanor. Precis som förväntat finns ett starkt samband mellan konsumtionen av grönsaker och frukt och utbildning, livsstil och politisk hemhörighet. I vissa socioekonomiskt svaga grupper äter många nästan inte grönsaker och frukt alls. Många jag talar med har uppfattningen att vegetarisk mat är på väg att bli vardagsmat för de flesta svenskar.  Det finns mer att göra för att få alla med på den resan, säger Magnus Kempe från Kairos Future i ett pressmeddelande.

Det största hindret för att öka fruktkonsumtionen är tillgängligheten. Finns frukt hemma, i skolan och på jobbet äts den för det mesta. När det gäller grönsaker är det största hindret vanans makt och bristande kunskap. Många vet inte hur man ska tillaga grönsakerna, visar undersökningen.

Ett tips: Grönsaker kan ätas råa!

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook