Han berättar om det värsta som finns: STRUKTURER I SAMHÄLLET


”Fenomenet är inget nytt och ingen del av samhället är förskonat. Det kommer att komma bakslag. Frågan om strukturer i samhället har lyfts upp till ytan”, säger Magnus Sjöholm, regionchef för Unionen Småland, i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt och varnar nu män för samhället och kontakter med andra människor på arbetsplatser.

De senaste månaderna har vi sköljts över av fruktansvärda berättelser från tusentals kvinnor som vittnat om allt från sexuella övergrepp, trakasserier och oönskade inviter till glastak och härskartekniker under hashtagen #metoo på sociala medier. Frågan om strukturer i samhället har lyfts upp till ytan. Strukturer som innebär mäns behov av att utöva makt över kvinnor i syfte att själva få behålla sin socialt överordnade position genom den rådande könsmaktsordningen.

Fenomenet är inget nytt och ingen del av samhället är förskonat från dessa strukturer. Inte heller – eller kanske allra minst – arbetslivet. Inom Unionen arbetar vi aktivt för att våra medlemmar ska ha en så bra arbetsmiljö som det är möjligt. I det inkluderas en jämställd syn på människor och att deras otvivelaktigt lika värde är en grundförutsättning för en god arbetsmiljö. Där ryms inte den människosyn som blivit så uppenbar genom #metoo-rörelsen.

Det bästa sättet att undvika sexism och trakasserier är att ha en god arbetsplatskultur där arbetsgivaren arbetar förebyggande mot sexuella trakasserier. Det gäller att vara tydlig med att en sexistisk jargong inte är okej och att man tillsammans med personalen jobbar med kulturfrågan för att komma överens om vilken kultur man vill ha på sin arbetsplats. Något som är tänkt som ett skämt kan uppfattas kränkande av en annan och då är det viktigt att den som tagit illa vid sig känner att hen vågar säga ifrån och att chefen också tydligt markerar att det var ett övertramp.

Om skadan ändå är skedd finns det ett antal olika åtgärder du kan ta till. Om du inte själv vågar säga ifrån – prata med din chef. Chefen har arbetsmiljöansvaret på en arbetsplats, men om hen inte vet vad som har skett kan chefen inte heller ta det ansvaret. Man kan också prata med personalavdelningen, sitt arbetsmiljöombud eller facket.

Vi befinner oss nu mitt i en omvälvande strukturförändring i samhället. Men förändringen kommer inte att ske över en natt. Det kommer att komma bakslag. Då måste du och jag och alla andra ha modet och styrkan att stå upp och försvara våra vänner och kollegor som utsätts av den enda anledningen att de är kvinnor. För alla har rätt till en god arbetsmiljö där alla har samma möjlighet till utveckling och karriär.

Magnus Sjöholm
Regionchef, Unionen Småland


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: