Han kom igen i krisen, går i medvinden | Höglandsnytt
Nyheter

Han kom igen i krisen, går i medvinden

Nu har Johnny Nordh slutat som VD och koncernchef hos Willa Nordic i Stockaryd – igen. Han gjorde det för några år sedan men kom igen. Hans efterträdare är på plats: Hans Persson, meriterad säljare och marknadsförare.

­­ Johnny Nordh lämnade det behagliga livet som (förtids)pensionär när lågkonjunkturen slog käftarna i husindustrin för så där tre år sedan.

”Jag kände som huvudägare ansvaret för företaget och dem som jobbar här”, konstaterar han.

Efter ungefär två och ett halvt år har konjunkturen vänt och Willa Nordic seglar i hygglig medvind igen.

”Vi har haft svarta siffror både 2009 och 2010 – inga stora kanske, men gott och väl ett par vinstmiljoner varje år har det blivit.”

Nu är Johnny Nordh ”bara” styrelseordförande.

Det är den skutan Hans Persson blivit kapten på, VD i Willa Nordic och koncernchef. I koncernen ryms bland annat också Fransson & Nordh, där Richard Nordh är VD.

Budgeten som Johnny Nordh la förra året för 2011 ligger på 145 miljoner. Så här långt, i varje fall, ligger man väl i fas med den. Första kvartalet såg bra ut, det andra har fått en god inledning.

Hans Persson delar inte respekten för bolånetak och reporänta med många andra talesmän för husbranschen.

”Kursutvecklingen på börsen berör oss mer.”

Därmed har han också sagt att man rör sig inom ett kundsegment, där lånade pengar inte  är det viktigaste. De nödvändiga slantarna finns redan. Däremot kan man vara känsligare för djupa, långvariga börsnedgångar.

”Våra största marknader finns i tillväxtregionerna – och det innebär inte bara de tre största städerna utan alla universitets- och högskoleregioner som Halmstad och Jönköping i närområdet.”

Tillgången till byggbar mark är alltid ett problem. På många håll har man skaffat sig optionsrätt, på andra, som t ex i Upplands Bro utanför Stockholm, har man köpt mark som ska bebyggas.

”Vi har inte i någon större utsträckning gruppbyggnationer. Ofta har våra kunder egna tomter, där vår uppgift blir att producera ett hus som faller köparen i smaken och som skräddarsys för miljön.”

Det är inga billiga hus, som lämnar anläggningen i Stockaryd.  Kvadratmeterpriset ligger i allmänhet någonstans mellan 17 000 och 35 000 kronor. Men, som sagt, den som vill ha något extra betalar gärna för det.

I branschen talar man gärna om att boverkets nya isoleringskravs ställer till problem.

”Inte för oss, i varje fall, säger Johnny Nordh. Vi har redan mer än så i väggarna.”

Hur framtiden ska se ut är det ingen som vet. Det är marknadskrafterna som styr. Men Hans Persson räds dem inte.

”Jag tror vi kan sälja mer än vad vi gör i dag.”

På 90-talet, då den svenska marknaden försvann, åkte Willa Nordic som så många andra till Tyskland. I och med att man kunde sälja och bygga i Sverige igen avvecklades verksamheten där, men kontakter och certifikat han man kvar. Vid behov kan de återupptas. Danmark, Holland och Norge var andra marknader man agerade på. Norge och i viss mån Danmark lever än.

Hans Persson tror på tillväxtkraften hos Willa Nordic, en tillväxt på bredd och djup. Däremot vill han inte säga något om hur stor tillväxten kan bli, varken i antalet hus eller omsättning.

De 57 anställda hos Willa Nordic kan känna sig ganska trygga på jobbet liksom också de 48 hos Fransson & Nordh.

Och Johnny Nordh kan luta sig tillbaka i sin ordförandestol och se sina företag utvecklas.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook