Nyheter

Han springer 170 mil för folket som bestulits på sitt land

Den 1 augusti påbörjar Olle Svalander sin löpning genom Sverige för att samla in pengar till en skola i de västsahariska flyktinglägren. ”Hitta hem” kallar han sitt projekt att springa 42 egna maraton, ett för varje år som Västsaharas folk har tvingats bo i läger i öknen.

– Västsahara har ropat på hjälp i 42 år. För mig handlar det inte bara om att springa utan också om att möta människor i Sverige och berätta om hur Marockos ockupation av Västsahara har drabbat västsaharierna, säger Olle Svalander i ett pressmeddelande.

Idén började gro 2015 när flyktingströmmarna till Europa tilltog. Olle Svalander började året med att leva på flyktingkost, FN:s matkorg, i huvudsak torrvaror som ris och bönor innehållande 2100 kcal per dag. Längs rutten, som inleds i Timrå, vill han couchsurfa och för varje natt som han erbjuds mat och husrum skänker han 100 kronor oavkortat till projektet ”Hitta hem”.

– Skolbarnen befinner sig långt ifrån FN-skrapan och möjligheten att påverka sitt lands frihet. Men de betyder något, och jag tror att springa för Västsahara har en mening. Under min löpluff blir jag liksom västsahariska flyktingar beroende av människors vilja att hjälpa, säger han.

Han tar emot stöd i form av ekonomiskt bidrag till projektet, en sängplats eller att människor längs vägen springer en bit tillsammans med honom. När han når hemmet utanför Trelleborg har han sprungit drygt 170 mil.

Pengarna som samlas in administreras av sekulära och partipolitiskt obundna bistånds- och människorättsorganisation Emmaus Stockholm som sedan länge har verksamhet i flyktinglägren.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook