Han vet varför vindkraftverket föll i Vetlanda kommun | Höglandsnytt
Vetlanda

Han vet varför vindkraftverket föll i Vetlanda kommun


Dåliga medel och verktyg och outbildad personal. En smörjmedelstekniker förklarar vindkraftsolyckan i södra Vetlanda kommun för 1,5 år sedan.

I december 2015 rasade ett 120 meter högt vindkraftverk ned i Lemnhult. Höglandsnytt var först att rapportera om olyckan. Enligt Statens Haverikommission rapport var orsaken till att vindkraftverket havererade att skruvförbanden inte var tillräckligt åtdragna.

”Anledningen till att skruvförbanden inte var tillräckligt åtdragna berodde att man hade valt ett dåligt smörjmedel och att verktygen ej var kalibrerade. Hade man monterat förbanden enligt reglerna hade vindkraftverket ej havererat. Vid momentdragning av kritiska förband är det mycket viktigt att använda ordentliga, kalibrerade verktyg, rätt typ av smörjmedel samt utbildad personal. I Norge måste personal som utför denna typ av montage på oljeplattformar vara certifierade. I Sverige kan du ta någon ”från gatan” för att montera skruvförband. Det är dags att ta denna problematik på allvar annars finns stor risk att fler vindkraftverk kommer haverera, säger Joakim Selin, smörjmedelstekniker på Stockholmsbaserade lim- och smörjmedelsdistributören GA Lindberg Chemtech, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook