Debatt Opinion

”Handel med kvinnor är helt obegripligt”

”Carina Hägg (s) läser in det som passar henne i vår artikel”, skriver Vetlandariksdagsledamoten Helena Bouveng i en replik på Carina Häggs replik i debatten om surrogatmödrarskap på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Hägg (S) misstolkar med flit. Hägg (S) läser in det som passar henne i vår artikel, trots att budskapet från vår sidan var klart och tydligt. Ingenstans skriver vi att vi skulle förespråka annat än altruistiskt surrogatmoderskap. Det är detta både vi och Smer förespråkar. Att Hägg hela tiden talar om handel med kvinnor är för oss helt obegripligt.

Altruistiskt surrogatmoderskap innebär precis motsatsen till betalning, att göra något utan ersättning. Inget i de länder som har altruistiskt surrogatmoderskap tyder på att det leder till kommersiellt surrogatmoderskap. Hur Hägg får in handel med kvinnor i sitt resonemang är därför märkligt. Tycker Hägg att det är bättre som nu att svenskar åker utomlands och betalar för en surrogatmamma än göra det altruistiskt i Sverige?

Hägg bortser också från det faktum att det finns barn som tillkommit till följd av surrogatmoderskap och att dessa saknar rättigheter till sina föräldrar när de kommer till Sverige. Vi vill hjälpa dessa barn genom att reglera surrogatmoderskap i Sverige medan Hägg saknar lösningar för barnen och gör inga ansatser att lösa problemet. Det vore bättre om Hägg försökte se verkligheten som den är och lösa problemen och ta ansvar istället för att fabulera fritt. Låt oss få en värdeneutral och förutsättningslös utredning om surrogatmoderskap och ta debatten från dess resultat.

Helena Bouveng (m), riksdagsledamot Jönköpings län

Cecilia Knypegård (m), ordförande för moderatkvinnorna i Jönköpings län

Följ hela debatten här.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Det är ju handel med kvinnor ni skriver om och inget annat. Lägg pengar på där det behövs istället. Snabbare utredningar på sjukhus, en utredning för ett par kan ta ett år. Uppmuntra till adoption. Barn har rätt till föräldrar, inte tvärtom. Som jag tidigare skrivit, man vet aldrig hur en graviditet kan se ut. Det är mycket fysiskt och psykiskt påfrestande även om man tror att graviditeten skulle vara mycket lik en tidigare graviditet och då kan man ju inte strunta i vad man lovat ta sig an för en annans skull. Lägg ner.

Kommentarer avstängda