Handlingsförlamning i Vetlanda – hur ska vi rösta?


”Hur ska vi som vill välja ett starkt och tydligt majoritetsstyre, nå in till de idéer som bör finnas om hur gammaldags blockpolitik ska dammas av eller ska vi vänja oss vid hoppande majoriteter som gäller nu och som bildar grund för en handlingsförlamning?”, skriver en Vetlandabo i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.
[adrotate banner=”27″]
Synpunkter till gruppledare i Vetlandas Kommunfullmäktige.

Mantrat ”Vi får se efter valet” är ett dåligt underlag för väljare i Vetlanda?

Block- och partipolitik och olika ideologiska riktningar som grund för beslut om vårt framtida samhällsbygge är otydliga begrepp.

Hur ska vi som vill välja ett starkt och tydligt majoritetsstyre, nå in till de idéer som bör finnas om hur gammaldags blockpolitik ska dammas av eller ska vi vänja oss vid hoppande majoriteter som gäller nu och som bildar grund för en handlingsförlamning?

”Långbänkar” som t.ex. Kulturhus och Mogärdeskolans framtid är exempel på dåligt ledarskap.

Den som vill spekulera kan tänka sig att socialdemokraterna, som har utsett ett nytt intressant förstanamn, att de är beredda att med fortsatt kompromissvilja ta på sig ledarskapet i Kommunstyrelsen.

Annat alternativ kan vara att Alliansen (M, C, KD och FP) som har passiva gruppledare spelar över till VF, som har tagit rollen att operera inom olika grupper, och som nu borde sondera möjligheter för initiativ och ledarskap att bilda en majoritet med fem partier, VF, M, C, KD och FP.

Röstberättigad i Vetlanda


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Handlingsförlamning i Vetlanda – hur ska vi rösta?”

  1. Profilbild för K-E Strandh
    K-E Strandh

    Det var bättre förr när det bara fanns 5 partier att välja på. Man kan åtminstone tycka så.
    Jag är ingen gruppledare, men försöker svara ändå.
    Det finns olika åsikter om det mesta, och alla tror sig ha rätt. En del vill att staten skall styra allt, medan andra tycker att staten skall låta den enskilda människan bestämma över sitt liv. De som delar en åsikt brukar hålla ihop och så blir det ett parti. Vissa partier står nära varandras åsikter och så bildas en allians, eller ett block.
    Detta kallas demokrati.
    Till demokratin hör att innevånarna vart 4:e år får välja sina företrädare i beslutande församlingar. Det vore en nåd att stilla be om att väljarna engagerar sig under de 4 åren och påverkar sina förtroendevalda, och inte bara klagar passivt i 4 år och sedan känner sig vilsen när valdagen kommer, för att sedan klaga över den majoritetsbildningen som blir en följd av valet.
    För det är väljarna som väljer, och det är valresultatet som gäller. Klagar man på valresultatet så underkänner man väljarna.
    Partiernas uppgift är att bilda ett styre av valresultatet.
    Så ta demokratin på allvar, för den är alltid hotad. Annars ersätts den av anarki.