Nyheter

Här är toppolitikerna som öppnar den bruna dörren


Nazistgrundade populistiska partiet Sverigedemokraterna fick framgångar i kommunvalen i södra Sverige. Och på flera håll lägger Moderaterna upp sig för de bruna för själva kunna få lite makt, visar en genomgång av SKLs tidning Dagens Samhälle.

Sverigedemokraterna blev största parti i tolv kommuner. Det totala antalet mandat i landets kommunfullmäktige ökade med 37 procent, och de bruna finns nu representerade i 288 av 290 kommuner.

Under den gångna mandatperioden har inte SD ingått i styret i någon enda kommun. Dagens Samhälle har granskat läget i ett tjugotal kommuner där SD gjorde riktigt starka resultat.

I Sölvesborg blev SD näst största parti med 29 procent efter en mandatperiod med rödgrönt styre. M har lovat att Alliansen ska ta över, men kan endast göra det med stöd av SD.

– När nästan en tredjedel av väljarna ger SD sitt stöd är det inte något som vi kan nonchalera, säger Moderaternas gruppledare Kith Mårtensson till DS. Han säger sig luta åt att ge SD visst inflytande.

Hörby är Sverigedemokraternas starkaste fäste, där de bruna är klart största parti. SD har tagit på sig rollen att försöka få ihop ett majoritetsstyre i kommunen, och för samtal med bland annat M.

– Om vi har ett parti som har fått 35 procent av rösterna måste vi inse att det innebär att Hörbys befolkning vill att det ska få inflytande, säger, till SD, Lars Göran Ritmer, andranamn på Moderaternas kommunlista och den som ansvarar för förhandlingarna med de andra partierna.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook